t-bana-NY_424new-york-tunnelbana-havet-7-700x467Staden New York har en väldigt speciell metod för att göra sig av med uttjänta tunnelbanevagnar. De dumpar dem i havet – för fiskens skull. " /> T-banevagnar hjälper hemlösa fiskar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
T-banevagnar hjälper hemlösa fiskar

t-bana-NY_424new-york-tunnelbana-havet-7-700x467Staden New York har en väldigt speciell metod för att göra sig av med uttjänta tunnelbanevagnar. De dumpar dem i havet – för fiskens skull.
Att skapa konstgjorda rev har visat sig vara en stor hjälp i arbetet med att återställa havsmiljöer där håligheter och strukturer har försvunnit.
Konstigjorda rev fungerar mycket väl, då fisk och andra organismer får fler ställen att gömma sig och söka föda. Ju fler strukturer, desto större biodiversitet. Och det går snabbt. På några år är tunnelbanevagnarna en del av havsbottnen.

Inga spårvagnar än
Metoden har även testats i Sverige, både utanför Göteborg och på Tjörn. Där genomför man samtidigt ett forskningsprojekt för att studera olika typer av konstgjorda rev, till exempel av sprängsten, av gamla betongrör och av armeringsjärn.
Dock har det ännu inte dumpats några spårvagnar i havet. Detta trots att det finns ett stort gäng Göteborgare som gärna skulle se de problemfyllda italienska spårvagnarna sjunka till havets botten.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta