Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Tappa inte taget!

Med fyra 100-klubbare på några få aprildagar går mångsidige storfiskaren Mattias Epperlein rakt in på Meterligans topp tio-lista. Den längsta av de fyra mätte inte mindre än 124 centimeter!
Mattias är en flitig fiskare som ofta håller till där Klarälven mynnar ut i Vänern. Mest har det blivit en ansenlig hög med långa gäddor, men allt emellanåt kommer det upp maffiga lakar också.
Mattias firade påskafton med att dra två 100-klubbare. Den första, 102 centimeter, på jigg vid 7.30-tiden och ett par timmar senare bamsegäddan på 124 centimeter på en Alien Eel i svart/silver.

Detta bete satt på även de följande påskdagarna när Mattias fångade ytterligare två 100-klubbare på 103 och 112 centimeter. De fyra gäddorna räcker för närvarande till en niondeplats i Meterligan. Mattias har tidigare placerat sig i Meterligan och den Strike Pro-lina han fick som pris 2009 ligger numera på Shimano-rullen.
Svenne Andersson

Det kan vara lite besvärligt att posera med en våryster gädda på 124 centimeter...

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta