Tappa inte taget

Det gäller att stå stadigt och ha kontroll på grejorna när en GT smäller på. Ibland kan man behöva hjälp att hålla sig kvar i båten, berättar Bo Hall när han summerar Kenyaäventyret.
Efter några intensiva fiskeveckor i Indiska Oceanen utanför Kenya är Bo Hall helt tagen av det fantastiska fisket och alla äventyr. Att kroka snabba och starka fiskar på handhållet haspelspö höjer fiskeupplevelsen till svindlande nivåer.
”Vi har fiskat ganska mycket med haspelspö i handen och jigg eller popper. När en GT på +30 tar poppern i ytan rusar den så fort att du garanterat tappar balansen och smäller knäna i båtrelingen. Då gäller det att vara tuff och inte gnälla, när knäna värker och linan rusar ut från rullen, trots 12 kilos slirbroms. Belöningen är en fajt på 10-15 minuter som är så tuff att, om du klarar det, garanterat inte vill göra nästa kast. Du är så sliten att du gärna överlåter fisket åt kompisen”, skriver Bosse i rapporten.
Under Kenyaveckorna har Bo Hall och hans kompisar och gäster fångat och landat en rad exotiska fiskar som grouper, snapper, kingfisk, tonfisk, dorado med flera. Bästa fajterna har stora GT (giant trevally) bjudit på. Tiotals landade GT över 30 kilo har bjudit på fajter som ingen kommer att glömma – och toppfisken vägde nästan 50 kilo.
”Vi har dessutom förlorat en hel hög riktigt stora, men så är ju GT-fisket. Man får en av fyra, resten går med vinst för fisken”, skriver Bosse. Det blir säkert fler resor till fiskeparadiset i Kenya och den som är intresserad av att hänga med på nästa tur kan kontakta Bo Hall på havsfiske@havsfiske.net.


Svenne Andersson

Det gäller att hålla emot ordentligt när en stor GT rusar. Ibland kan man behöva lite assistans...

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...