Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Sussi Stridh blev förra årets vinnare.
Tävla i gäddflugfiske

I helgen går gäddflugtävlingen ”Lord of the rings” av stapeln i Mälaren
Det är över 60 anmälda som kommer guppa omkring i flytringar med hopp om att bli ägare av årets ring. Förra årets segrare var Sussi Stridh. Frågan är om hon kan återupprepa segern?
Tävlingsledningen uppmanar alla att ha med sig gäddsäck, mobiltelefon, flytväst och glatt humör. Tävlingen äger rum på söndag 19 april och det är en strikt C&R tävling där man tillkallar en kontrollbåt som kommer och mäter gäddan, som man förvarar i en gäddsäck.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta