Tekniska Verken vägrar fiskväg

Tekniska Verken kämpar med näbbar och klor för att slippa bygga fiskväg i Svartån, Boxholms kommun.

Trots miljardvinster tycker inte Tekniska Verken att de ska behöva bygga en fiskväg i Svartån. Hellre än att lägga pengar på miljön, spenderar de pengar på advokater som ska hjälpa dem att slippa ta miljöansvar.
Kammarkollegiet, den myndighet som bevakar det allmännas intresse vad gäller miljön, ville 2009 att Tekniska Verken skulle bygga en fiskväg i sitt kraftverk i Svartån, Boxholms kommun. På så sätt skulle fiskbestånden i det aktuella vattendraget kunna räddas. Kostnaden för fiskvägen beräknades till 350 000 kr, det vill säga 0,00006 procent av Tekniska Verkens årsvinst på sex miljarder.
Hävdar att de jobbar långsiktigt
Tekniska Verken, som själva hävdar att de verkar för ett fungerande och långsiktigt hållbart samhälle, motsatte sig Kammarkollegiets förslag. Istället för att hosta upp pengarna till fiskvägen, valde de att spendera pengar på advokatbyrån Foyens som skulle argumentera till Miljödomstolen för varför de inte ska behöva bry sig om den biologiska mångfalden. Några av argumenten var att om Tekniska Verken skulle behöva bygga en fiskväg och släppa förbi de 0,5 kubikmetrarna vatten som det handlade om, så skulle hela vindkraftregleringen i Sverige påverkas och denna – extremt lilla – minskning av energiproduktion, skulle tvinga fram mer kolkraft.
Gamla lagar gäller
Till saken hör att man med dagens lagstiftning inte kan tvinga ett kraftbolag att bygga en fiskväg, utan att ompröva den så kallade ”vattendomen”. Eftersom Tekniska Verken fick sitt tillstånd att stänga av Svartån för länge sedan, gäller de gamla lagarna.
– Denna omoderna lagkonstruktion har blivit en katastrof för våra vattenmiljöer, men är något som nästan alla kraftbolag slåss med näbbar och klor för att få behålla. De slipper med hjälp av den, helt att ta ansvar för den resurs de nyttjar, berättar Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.
Nya vindar
Trots Tekniska Verkens protester och advokatyr, beslutade Miljödomstolen att de måste bygga en fiskväg och släppa vatten till förmån för miljön. Tekniska Verken överklagade till mark- och miljööverdomstolen, som sa nej till att pröva fallet. Tekniska Verken gick då vidare till Högsta Domstolen, som nu har lämnat sitt besked: Det ska byggas fiskväg och det ska tappas vatten för miljön och livet i vattnet.
Nu har även en ny utredning tillsatts av miljöminister Lena Ek, som ska undersöka om inte alla kraftverk med gamla tillstånd kan fasas in under miljöbalken.
Läs fler notiser om vattenkraft.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...