[/caption] " /> Tekniska Verken vägrar fiskväg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Tekniska Verken vägrar fiskväg

Tekniska Verken kämpar med näbbar och klor för att slippa bygga fiskväg i Svartån, Boxholms kommun.

Trots miljardvinster tycker inte Tekniska Verken att de ska behöva bygga en fiskväg i Svartån. Hellre än att lägga pengar på miljön, spenderar de pengar på advokater som ska hjälpa dem att slippa ta miljöansvar.
Kammarkollegiet, den myndighet som bevakar det allmännas intresse vad gäller miljön, ville 2009 att Tekniska Verken skulle bygga en fiskväg i sitt kraftverk i Svartån, Boxholms kommun. På så sätt skulle fiskbestånden i det aktuella vattendraget kunna räddas. Kostnaden för fiskvägen beräknades till 350 000 kr, det vill säga 0,00006 procent av Tekniska Verkens årsvinst på sex miljarder.
Hävdar att de jobbar långsiktigt
Tekniska Verken, som själva hävdar att de verkar för ett fungerande och långsiktigt hållbart samhälle, motsatte sig Kammarkollegiets förslag. Istället för att hosta upp pengarna till fiskvägen, valde de att spendera pengar på advokatbyrån Foyens som skulle argumentera till Miljödomstolen för varför de inte ska behöva bry sig om den biologiska mångfalden. Några av argumenten var att om Tekniska Verken skulle behöva bygga en fiskväg och släppa förbi de 0,5 kubikmetrarna vatten som det handlade om, så skulle hela vindkraftregleringen i Sverige påverkas och denna – extremt lilla – minskning av energiproduktion, skulle tvinga fram mer kolkraft.
Gamla lagar gäller

Till saken hör att man med dagens lagstiftning inte kan tvinga ett kraftbolag att bygga en fiskväg, utan att ompröva den så kallade ”vattendomen”. Eftersom Tekniska Verken fick sitt tillstånd att stänga av Svartån för länge sedan, gäller de gamla lagarna.
– Denna omoderna lagkonstruktion har blivit en katastrof för våra vattenmiljöer, men är något som nästan alla kraftbolag slåss med näbbar och klor för att få behålla. De slipper med hjälp av den, helt att ta ansvar för den resurs de nyttjar, berättar Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.
Nya vindar
Trots Tekniska Verkens protester och advokatyr, beslutade Miljödomstolen att de måste bygga en fiskväg och släppa vatten till förmån för miljön. Tekniska Verken överklagade till mark- och miljööverdomstolen, som sa nej till att pröva fallet. Tekniska Verken gick då vidare till Högsta Domstolen, som nu har lämnat sitt besked: Det ska byggas fiskväg och det ska tappas vatten för miljön och livet i vattnet.
Nu har även en ny utredning tillsatts av miljöminister Lena Ek, som ska undersöka om inte alla kraftverk med gamla tillstånd kan fasas in under miljöbalken.
Läs fler notiser om vattenkraft.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta