Telge Energis ”rena el” strider mot regler för reklam

Ännu ett kraftbolag har försökt att ge en skev bild av vattenkraftens miljöpåverkan. Denna gången heter bolaget Telge Energi.

Älvräddarna:
Älvräddarnas Samorganisation anmälde för en tid sedan Telge Energi för att de använder begrepp som ”ren” och ”grön” el i marknadsföring för vattenkraft. RON (Reklamombudsmannen) beslutade att följa anmälarens linje och menar att Telge Energis reklam strider mot Internationella Handelskammarens (ICC) regler för reklam och marknadskommunikation.
Älvräddarna anser att det inte finns några belägg för att kalla vattenkraft för ”ren el”. Enligt Älvräddarna är påståendet från Telge Energi att vattenkraften ”är snäll mot naturen” direkt felaktigt när man ser på den totala miljöpåverkan som vattenkraft ger på bland annat biologisk mångfald.
Älvräddarna hänvisar till nationell och internationell forskning som visar att vattenkraft påverkar ekosystem och biologisk mångfald på ett genomgripande negativt sätt. Inte bara i de åar och älvar där kraftverken finns, utan också ända ut haven. Östersjön har stora problem med kiselbrist, en hörnsten i Östersjöns ekosystem. Underskott av kisel gynnar bland annat utvecklingen av blågrönalger, ett problem som förvärras varje år i stora delar av Östersjön. Forskare på Stockholms universitet menar att ända upp till 50 procent av denna mycket allvarliga brist på kisel beror på svensk och finsk storskalig vattenkraft. Vandringshinder för fiskar som lax och den utrotningshotade ålen är andra mycket stora problem som är förknippade med vattenkraft.
Älvräddarna menar också att det inte finns något vetenskapligt stöd för att klimatförbättrande åtgärder ska prioriteras och genomföras om dessa i sin tur förstör eller utarmar biologisk mångfald.
– Att producera ”klimatbra” energi via vattenkraft och samtidigt förstöra ekosystem är direkt motstridigt påståendet att vattenkraft är ”el som är snäll mot naturen”, menar John Schütte, styrelseledamot i Älvräddarna. Vi har länge fört en kamp för att få bort denna typ av vilseledande reklam och det är mycket bra att Reklamombudsmannens opinionsnämnd nu sätter ner foten.
RON menar i sitt uttalande att reklamen är ”vilseledande och innehåller vaga och opreciserade miljöpåståenden och strider därmed mot artiklarna 5 och E1 fjärde stycket i ICC:s regler”.
Tidigare har Älvräddarna lyckats få Jämtkraft AB, Billinge Energi och Best El fällda för vilseledande marknadsföring kring vattenkraft.
www.alvraddarna.se

 

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...