Behöver du en alternativ knut för att fästa tafsen i betet? En knut som funkar hundra gånger av hundra och ger ifrån sig ett klickande ljud när den knyts korrekt? Tänkte väl det - kolla in The Eugene Bend knot. " /> The Eugene Bend – den klickande knuten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Mathias Arnham
Med en Eugene bend-knut fiskar du alltid säkert. Ett klickande ljud indikerar att knuten är rätt slagen. Bild: https://ozarkflyfisherjournal.wordpress.com/
The Eugene Bend - den klickande knuten

Behöver du en alternativ knut för att fästa tafsen i betet? En knut som funkar hundra gånger av hundra och ger ifrån sig ett klickande ljud när den knyts korrekt? Tänkte väl det – kolla in The Eugene Bend knot.
The Eugene bend knot är inget nytt påfund utan har funnits länge framför allt inom flugfiskesfären. Nu har knuten börjat sprida sig till spinnfiskarna inom det amerikanska bassfisket. Knuten är ämnad för monolinor och passar perfekt till allt från att fästa flugan i tafsänden till jiggfisket efter abborre och gös. Knuten är högt skattad bland de som använder den, vilket bland annat det amerikanska flugfiske(e-)magasinet The ozark fly fisher journal skriver under på:

– Knutens styrka gav i början problem eftersom den är starkare än skarvknuten mellan min taperade tafs och spets…

– Eugene Bend-knutens styrka gav i början problem eftersom den var starkare än skarvknuten mellan min taperade tafs och tafsmaterialet. Resultatet blev att jag alltid förlorade både tafsspetsen och flugan om jag fastnade i något. Lösningen blev att använda ännu fler EB-knutar. Nu använder jag en tafsring som sammanfogar taperad tafs och spets med två EG knutar och ytterligare en för att fästa flugan, skriver ozarkflyfisherjournal.
Jag antar att du vill veta hur man gör knuten – se filmen här nedan och prova själv. Klick!

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta