Björkarnas lövsprickning har hunnit 70-80 mil längre norrut i år än vad som var normalt vid Valborg för hundra år sedan. Detta får även konsekvenser för våra fiskar. " /> Tidig vår på gott och ont | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Rödingen i Vättern mår sämre. Foto: Markus Lundgren/Sportfiskarna
Tidig vår på gott och ont

Björkarnas lövsprickning har hunnit 70-80 mil längre norrut i år än vad som var normalt vid Valborg för hundra år sedan. Detta får även konsekvenser för våra fiskar.
Projektet ”Vårkollen” har efterlyst vårtecken från hela landet och frivilliga har rapporterat från uppemot 700 platser.
Vid förra sekelskiftet fanns en liknande verksamhet, vilket gör att resultatet kan jämföras med hur det såg ut vid Valborg för hundra år sedan. Till exempel startade björkarnas lövsprickning vid Valborg i södra Skåne. I år har det redan skett i hela Götaland och Svealand till och med på vissa ställen längs Norrlandskusten.

Vätterrödingens yngel kläcks för tidigt och hinner förbruka sina näringsreserver innan djurplanktonen har växt till.

Detta har konsekvenser även för våra fiskar, vars äggkläckning styrs av dygnsgrader. Ett nyligen studerat exempel från SLU är Vätterrödingen, vars yngel kläcks för tidigt och hinner förbruka sina näringsreserver innan djurplanktonen växt till. Äldre rödingar påverkas också, eftersom siklöjans rom också kläcks för tidigt, vilket påverkar tillgången även på detta bytesdjur.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta