Björkarnas lövsprickning har hunnit 70-80 mil längre norrut i år än vad som var normalt vid Valborg för hundra år sedan. Detta får även konsekvenser för våra fiskar. " /> Tidig vår på gott och ont | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Rödingen i Vättern mår sämre. Foto: Markus Lundgren/Sportfiskarna
Tidig vår på gott och ont

Björkarnas lövsprickning har hunnit 70-80 mil längre norrut i år än vad som var normalt vid Valborg för hundra år sedan. Detta får även konsekvenser för våra fiskar.
Projektet ”Vårkollen” har efterlyst vårtecken från hela landet och frivilliga har rapporterat från uppemot 700 platser.
Vid förra sekelskiftet fanns en liknande verksamhet, vilket gör att resultatet kan jämföras med hur det såg ut vid Valborg för hundra år sedan. Till exempel startade björkarnas lövsprickning vid Valborg i södra Skåne. I år har det redan skett i hela Götaland och Svealand till och med på vissa ställen längs Norrlandskusten.

Vätterrödingens yngel kläcks för tidigt och hinner förbruka sina näringsreserver innan djurplanktonen har växt till.

Detta har konsekvenser även för våra fiskar, vars äggkläckning styrs av dygnsgrader. Ett nyligen studerat exempel från SLU är Vätterrödingen, vars yngel kläcks för tidigt och hinner förbruka sina näringsreserver innan djurplanktonen växt till. Äldre rödingar påverkas också, eftersom siklöjans rom också kläcks för tidigt, vilket påverkar tillgången även på detta bytesdjur.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta