Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Tidning i julklapp

Vill du skapa ditt eget omslag till Fiskejournalen och ge bort en prenumeration? Då är Tidningstomten något för dig.

Har du julklappspanik? Varför inte köpa en prenumeration på Fiskejournalen? Med tjänsten Tidningstomten är det både enkelt och roligt.
Vill du sätta din fiskekompis på Fiskejournalens omslag och ge bort en prenumeration i julklapp? Det är både enkelt, förmånligt och roligt. Du laddar upp en bild på din kompis, anger namn och sedan skapas ett omslag – som  sänds elektroniskt till mottagaren på julafton. Prenumerationen kostar 159 kronor för fem nummer.
Här hittar du Tidningstomten.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta