Det är många flugfiskare som håller tummarna för en släng av brittsommar, så att de kan göra några sista svängar till favoritsträckan. " /> Tips från coachen – 5 torrflugor för höstharren | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Superpuppa.
Tips från coachen – 5 torrflugor för höstharren

Det är många flugfiskare som håller tummarna för en släng av brittsommar, så att de kan göra några sista svängar till favoritsträckan.

De stora sländorna har dansat färdigt för säsongen, och nu är det i stället puppor och små nattsländor som gäller. Vi bad flugbindarprofilen Jörgen Danielsson, administratör för Facebook-gruppen Alla vi som älskar torrflugefiske, att binda ihop fem favoritflugor som funkar på höstharren. Om det är någon tid på året som det kan vara värt att anlita en guide så är det på hösten. Många fiskar börjar överge de klassiska ståndplatserna i strömmarna för att söka sig till övervintringsplatser, och då kan de vara svåra att hitta. Men en lokal guide kan ha koll på var de samlas, och då kan fisket bli på högtryck fastän temperaturen är låg. Så ut med er och förläng säsongen, hälsar Jörgen Danielsson som vi tackar för flugorna.

Red Tag

Superpuppa.

Griffiths Gnat

Frisörmygga

Dynamit Harry

Relaterad nyhet från din region
39 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta