Fiska havsöring

Fiske efter havsöring längs vår natursköna kust har ökat i popularitet de senaste åren. Att vandra med fiskespöet i handen i ett förtrollande vackert kustlandskap är en underbar naturupplevelse i sig. Att man dessutom har chansen att kroka på en ursinnig havsöring som utan problem kan dra iväg i 30m långa rusningar och mer än gärna bryter ytan i akrobatiska lufthopp gör inte fiskeupplevelsen sämre. Den härliga och spänningsfyllda känslan man får när en silverblank kustöring kraftfullt kämpar i andra änden glömmer man aldrig.

Om du inte redan har provat det så kan vi verkligen rekommendera dig att göra ett försök på havets silver!

 

Utrustning för havsöringsfiske

Till fiske efter kustöring kan du i princip använda samma haspelutrustning som till grövre abborrfiske eller lättare gäddfiske. För att optimera chanserna till hugg och för att få en trevligare fiskeupplevelse så finns det dock några saker man bör tänka på när man väljer sin utrustning till havsöringsfisket. 

För att hjälpa dig att välja rätt prylar har vi på Fiskejournalen skapat några färdiga fiskeset anpassade för havsöringsfiske.

Föredrar man att plocka ihop sitt eget kit så går vi igenom de olika delarna i en havsöringsfiskares utrustning nedan.

 

Fiskespö för havsöring

Till havsöringsfiske används vanligen haspelspön mellan 9–10 fot. Framför allt när man fiskar havsöring från land är det fördelaktigt med ett lite längre spö som gör att man kastar längre. Kusten är stor så det gäller att fiska av mycket vatten för att hitta havsöringen, långa kast är alltså en klar fördel. Med ett längre spö är det även lättare att kasta långt i tuffa förhållanden och underlättar även när du står utvadad upp till midjan.

Ett havsöringsspö bör kombinera en tillräckligt kraftig ryggrad för att kunna kasta långt och kroka fisk även på långa avstånd med en responsiv och känslig klinga som ger goda drillningsegenskaper. Havsöringen kämpar hårt och gör gärna lufthopp i sina försök att ruska bort betet. Ett spö med för styv klinga gör att vi riskerar att tappa fisken.

Kastvikt på ett havsöringsspö brukar ligga kring 10-30g. Ett spö med denna kastvikt kommer klara majoriteten av alla havsöringsbeten på marknaden. Ytterligare en egenskap hos ett bra fiskespö för havsöring är ett långt handtag som ger ett bra grepp och underlättar långa kast.

Nedan har vi valt ut några av våra favoritspön för havsöringsfiske. Alla spön hittar du här. 

 

Rulle för havsöring

En haspelrulle i storlek 2500-3000 är ett utmärkt val för kustfiske efter havsöring. Det kan även vara en bra idé att välja en rulle med en något högre utväxling än vanligt. Havsöringen är en snabbsimmande art och ofta faller den för ett snabbt fiskat bete. En rulle med utväxling kring 6.0:1 brukar därför vara lagom. Lyckas man kroka på en stor havsöring kommer fiskeprylarna garanterat att få jobba hårt, därför är det även bra att välja en haspelrulle med jämn och stark broms till havsöringsfisket. Att tappa en silverblank öring på grund av en strulande broms är inget man vill uppleva…

Nedan har vi valt ut några rullar som passar perfekt för havsöringsfiske. Alla rullar hittar du här.

 

Lina för havsöring

Till havsöringsfiske längs kusten rekommenderar vi alltid flätlina. 0,14-0,18mm är en lämplig tjocklek. Vilken färg på lina man ska välja är en smaksak. Vissa föredrar en gul flätlina då den är enkel att se medan andra tycker bättre om en mer diskret mörkgrön lina. Ett bra tips om man fiskar i långrunda vikar eller där det är stenigt är att skarva på ungefär 50cm fluorocarbon längst ut på linan. Fluorocarbon är mer stryktåligt än vanlig flätlina och kommer skydda mot vassa stenar på botten. Längst ut knyter man på ett beteslås i vilket draget fästs.

 

Beten för havsöringsfiske

Havsöringsfiske bedrivs som regel med långsmala skeddrag och kustwobblers. Båda dessa betestyper är långkastande och går att fiska grunt. Detta är två viktiga egenskaper då vi ofta söker havsöringen i grunda vikar eller kring rev och andra grunda strukturer. Under senare år har inline-beten, eller genomlöpsbeten, där linan löper fritt genom draget blivit allt populärare. Den stora fördelen är den förföriska och roterande gången som betet får i vattnet. Fisken har också svårare att slita sig loss från kroken under fajten.

Alla öringsfiskare har sina egna favoritfärger men som regel brukar rött, orange, gult och mer skrikiga färger vara effektivt under vinter/vår när vattnet är kallt. När vattnet värms upp och havsöringen fokuserar sitt födointag på strömming och tobis brukar blått, silver, grönt fungera bra.

Ett tips är att alltid fiska med dubbla fjäderringar mellan drag och krok. Detta gör att risken för att öringen ska slita sig minimeras. Fiskar man som regel i grunda vikar kan det också vara en bra idé att byta ut trekroken mot en enkelkrok för att motverka bottennapp.

Nedan har vi valt ut några havsöringsbeten som vi aldrig sticker hemifrån utan. Alla havsöringsdrag hittar du här.

 

Övrig utrustning för havsöringsfiske

Fiskar man framför allt från land är vadarbyxor ofta en bra investering. Med ett par vadare kommer man åt betydligt fler fiskeställen och blir därmed mer effektiv i sitt fiske. En kortskaftad håv som underlättar avkrokning av fisk, en smidig ryggsäck och ett par sköna handskar är ytterligare några saker som underlättar ditt fiske.

 

Tips för att fånga havsöringen

Hur man bäst fiskar havsöring varierar ganska mycket beroende på säsong. Under vintern och tidigt vår står öringen gärna grunt och fisket bedrivs i grunda vikar. Under det tidiga fisket är nyckeln att hitta varmt vatten. Eftermiddagsfiske i grunda sydvända vikar som solens strålar har värmt upp under dagen brukar ofta vara hetast. Beten i skrikiga färger som fiskar långsamt brukar vara melodin.

Från slutet av april och framåt, när vattnet har värmts upp, blir öringen mer aktiv och man hittar dem som regel i närhet till djupare vatten, där de jagar strömming och tobis. Nu gäller det i stället att fiska i närhet till djupbranter, strömsatta sund och uddar. Betena får gärna vara naturfärgade och fiskas snabbt.

 

Var får man fiska havsöring?

Det är fritt fiske längs den svenska kusten. Det finns dock vissa fredningsperioder och fredningsområden man måste ta hänsyn till. I kustvattnet på den svenska sydkusten, som avgränsas som området söder om Kullens fyr till Torhamns udde är fiske efter lax och havsöring tillåtet 1 januari–14 september. På västkusten får man vänta till 1 april innan havsöringen blir lovlig, däremot varar säsongen lite längre, fram till 30 september. Minimimåttet för havsöring är 50 cm på sydkusten och 45 cm på västkusten. Tänk också på att det finns fredningsområden, ofta kring åmynningar, där fiske är förbjudet.

På ostkusten finns inget generellt förbud efter havsöring, men ett antal fredningsområden bidrar till att låta havsöring och lax att lekvandra i fred. Det är därför alltid viktigt att kolla upp de lokala bestämmelserna innan sitt fiske. Minimimåtten är desamma som längs sydkusten, 50 cm.