Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Tjuven lyckades få med sig ett 50–tal regnbågar. Foto: Patrick Boucher
Maskerad tjuv håvade upp fiskar under nattlig frossa

Vilket uppsåt tjuven hade är ännu höjt i dunkel – men kanske var det hunger. Det rör sig om ett polisanmält brott i Trälshult, där en gärningsman slog till mot en fiskodling.

Det hela skedde under natten mot tisdagen, när den aktuelle gärningsmannen lyckades ta sig över stängslet till en fiskuppfödningsdamm i Trälshult. Utrustad med håv och säck så satte tjuven kurs mot de lättfångade regnbågarna, som enligt Hallands-Posten vägde mellan 1–4 kilo.
Fångsten blev ett 50-tal fiskar, till ett uppskattat värde av 10 000 kronor.

Tilltaget spelades dock in på en övervakningskamera, och verksamhetsägaren har nu gett bilderna till polisen för vidare utredning. Det ska tilläggas att håvmannen hade maskerat sig med en halsduk över ansiktet.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta