" /> Tjuvfiskare får böta 50 miljoner | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
Hårdare tag och internationellt samarbete ska befria haven från storskaligt tjuvfiske. Foto : CC 4.0 Débarquement du poisson, Quiberon
Tjuvfiskare får böta 50 miljoner

Norska myndigheter tog hjälp av Interpol för att stoppa ett av väldshavens  tjuvfiskefartyg. Nu döms fartygets ägare att betala drygt 50 miljoner kronor för omfattande fiskebrott i södra ishavet.

Processen inleddes med att Norge kontaktade Interpols medlemsländer redan 2013. Det blev starten på ett omfattande internationellt samarbete som resulterade i att fartyget ”Snake” omhändertogs 2016 av indonesiska myndigheter. Fartyget var statslöst men spanska myndigheter lyckades till slut identifiera ägarna. Förutom bötesbeloppet får de 15 års förbud mot att bedriva fiskeverksamhet samt 12 års förbud mot att söka ekonomiskt stöd från EU.
Det internationella samarbetet är det första av sitt slag och norska myndigheter är nöjda med resultatet.

”Tiden för illegala aktörer att operera fritt på världshaven är förbi”

– Tiden för illegala aktörer att operera fritt på världshaven är förbi, konstaterar Norges fiskeriminister Per Sandberg.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta