[/caption] " /> Tjuvfiskare ertappade av Alingsås sportfiskeförening | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Tjuvfiskare riskerar dagsböter

De tjuvfiskande männen ertappades av fisketillsynen från Alingsås Sportfiskeförening.

Åklagaren i Alingsås tingsrätt har utfärdat ett strafföreläggande mot två fiskare i 30-årsåldern. Detta sedan de misstänks ha tjuvfiskat i sjön Mjörn.
Alingsås Sportfiskefiskeförening fick ett tips om att två personer fiskade på ett område där totalt fiskeförbud råder. Föreningen, som även ansvarar för fisketillsynen i sjön, ryckte ut. På plats visade det sig att männen även saknade fiskekort varpå polis tillkallades.
Åklagaren föreslår att männen ska dömas till dagsböter.
– Äntligen tar polis och åklagare dessa brott på allvar, säger Marino Sanvincenti, ordförande i Alingsås Sportfiskeförening.
Läs tidigare notiser om tjuvfiske.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta