Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Mängder av ryssjor har tagits i beslag. Se klippet från SVT nedan. Foto: SVT
Tjuvfisket efter ål fortsätter – rekordbeslag i vår

Det verkar inte spela någon större roll att ålen är utrotningshotad och att det bedrivs kampanjer för att skydda den. Tjuvfiskare kan helt enkelt inte låta den vara ifred.

Havs- och vattenmyndigheten rapporterar nämligen att de gjort rekordbeslag av förbjudna ålryssjor under våren. På bara några veckor har de hittat över 50 ryssjor, mestadels utanför Blekinges kust.

– Det är ett omfattande fiske, det ser vi på antalet ryssjor vi tar, säger Thomas Reuterljung, fiskerikontrollant, till SVT.

Sedan 2016 har dock spelreglerna ändrats något, till myndigheternas fördel. De använder nämligen drönare till hjälp för att hitta ålryssjorna, och det har gett resultat.

– Att vi tar många beslag beror på att vi blir effektivare tack vare hjälpmedel, men också att vi får mer erfarenhet var vi ska leta efter redskapen, säger Tobias Jeppsson, fiskerikontrollant på Havs- och vattenmyndigheten, till SVT.
Här kan du se hela inslaget från SVT. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/rekordbeslag-av-forbjudna-alryssjor-under-varen

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta