Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Tommy Blomanders tyngsta gös hittills denna säsong, 10,42 kilo. Foto: Privat
Tommys fullträffar – fick troféfisk i tio olika vatten

Nej, vi ledsnar aldrig på att rapportera om göskungen Tommy Blomanders fiskafängen. Den senaste bedriften måste betraktas som en stor inspiration – då han lyckats fånga gös över drömgränsen i tio olika vatten.

Tommy figurerar flitigt i fiskespalter med sina fantastiska gösfångster, och säkert är det flera undrar om han fiskar dem i en och samma sjö. Svaret är nej. Denna säsong hade han målsättningen att fånga gös över drömgränsen 90 centimeter i tio olika vatten, och nu har han uppnått målet. 10,42 kilo tung är den största och 99 centimeter den längsta än så länge.

Tommy med en fisk på 98 centimeter.

Stort grattis säger vi på Fiskejournalen – och vi undrar förstås om det finns något generellt knep som får de stora att hugga.
– De flesta har jag tagit på spinnfiske med en Rapala peto med hjälp av livescope. Ofta står gösarna väldigt högt upp i vattnet på natten upplever jag, och då är det lättare att spinnfiska utan att skrämma dem, berättar Tommy Blomander.

Han avslöjar också att han siktar på att fånga 100 gösar över 90 centimeter innan året är slut, och han är nu uppe i 72 stycken. Den givna frågan är förstås hur han hinner med allt – som exempelvis att sova …?
– Ja, tyvärr blir ju hus och andra saker lidande, säger Tommy Blomander med en lagom portion självdistans.
Vi säger på återseende!

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta