Det sägs att nära skjuter ingen hare – men nog förtjänar ändå Tommy Ström att nämnas i svenska rekordlistorna. Hans brutala braxen vägde hela 8300 gram, och var bara 40 gram från det svenska rekordet. " /> Tommys gigantiska braxen snubblande nära rekordet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Tommys gigantiska braxen snubblande nära rekordet

Det sägs att nära skjuter ingen hare – men nog förtjänar ändå Tommy Ström att nämnas i svenska rekordlistorna. Hans brutala braxen vägde hela 8300 gram, och var bara 40 gram från det svenska rekordet.

Det gungar alltså till ordentligt i storfiskregistren denna vår, och som så många gånger förr är det Rögle dammar som levererar tungt gods. När Fiskejournalen får kontakt med Tommy Ström så sitter han och smälter upplevelserna från en fantastisk fisketripp.

– Jag åkte ner för en fyradygns satsning i Rögledammar. Det har varit ganska blåsigt och växlande väder. Jag fick min första braxen på måndagen klockan 17.40 på 5,04 kilo, vilket var ett nytt personligt rekord. Min andra braxen kom vid 14.10 på onsdagen, och vägde 5,45 kilo, alltså nytt pers igen, berättar Tommy.

Men kronan på verket återstod alltså.

– Jag blev väckt av ett dropback-larm vid klockan 8.50 på torsdagen och efter en ganska snäll fight låg hon i håven. Och blev ganska chockad. Den tog över en mäskbädd med majs och maggots, på en röd och vit fejkmaggot.

Frågan är då hur det känns att vara så snubblande nära det svenska rekordet?

– Haha jag har inte tänkt så mycket på det, utan jag är bara extremt glad över de sjuka flaken jag fått, säger en lycklig fångstman.

Grattis säger vi på Fiskejournalen!

Läs även om det svenska rekordet:

Nytt svenskt rekord på braxen

 

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta