Det sägs att nära skjuter ingen hare – men nog förtjänar ändå Tommy Ström att nämnas i svenska rekordlistorna. Hans brutala braxen vägde hela 8300 gram, och var bara 40 gram från det svenska rekordet. " />
Annons
Tommys gigantiska braxen snubblande nära rekordet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Tommys gigantiska braxen snubblande nära rekordet

Det sägs att nära skjuter ingen hare – men nog förtjänar ändå Tommy Ström att nämnas i svenska rekordlistorna. Hans brutala braxen vägde hela 8300 gram, och var bara 40 gram från det svenska rekordet.

Det gungar alltså till ordentligt i storfiskregistren denna vår, och som så många gånger förr är det Rögle dammar som levererar tungt gods. När Fiskejournalen får kontakt med Tommy Ström så sitter han och smälter upplevelserna från en fantastisk fisketripp.

– Jag åkte ner för en fyradygns satsning i Rögledammar. Det har varit ganska blåsigt och växlande väder. Jag fick min första braxen på måndagen klockan 17.40 på 5,04 kilo, vilket var ett nytt personligt rekord. Min andra braxen kom vid 14.10 på onsdagen, och vägde 5,45 kilo, alltså nytt pers igen, berättar Tommy.

Men kronan på verket återstod alltså.

– Jag blev väckt av ett dropback-larm vid klockan 8.50 på torsdagen och efter en ganska snäll fight låg hon i håven. Och blev ganska chockad. Den tog över en mäskbädd med majs och maggots, på en röd och vit fejkmaggot.

Frågan är då hur det känns att vara så snubblande nära det svenska rekordet?

– Haha jag har inte tänkt så mycket på det, utan jag är bara extremt glad över de sjuka flaken jag fått, säger en lycklig fångstman.

Grattis säger vi på Fiskejournalen!

Läs även om det svenska rekordet:

Nytt svenskt rekord på braxen

 

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta