Annons
Tonfiskarna är här – och de låter sig även fångas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Storvilt på väg till båten för märkning! Foto: SLU
Tonfiskarna är här – och de låter sig även fångas

Det var många inblandade som drog en lättnadens suck under torsdagen. Årets tonfiskmärkning på Västkusten kunde rivstarta med både strålande väder och huggvilliga tonfiskar.

Totalt är det omkring 100 båtar från Sverige och Danmark som ska hjälpa forskarna att fånga och märka fiskar i det Skandinaviska Tonfiskprojektet. Årets äventyr stötte inledningsvis på motvind i form av blåst, men under torsdagen kunde karavanen av båtar ge sig ut i strålande väder. Och jodå – tonfisken var på plats, och många av dem huggvilliga. Totalt kunder 18 fiskar märkas, varav flera upp emot 300 kilo tunga, rapporterar SLU på sin Facebook.

Totalt kunde 18 tonfiskar märkas under torsdagen. Foto: SLU

De meddelar också att sändarna från fiskarna de märkte 2019 fortsätter att poppa upp till ytan enligt plan. Under torsdagen var tre stycken sändare programmerade att släppa från fiskarna, vilket alla tre också gjorde! 
”Tillsammans med Voice of the Ocean förbereder vi nu också sjösättning av autonoma yt- och undervattensfarkoster  som ska patrullera Skagerak för att spåra tonfisken. Mer om detta spännande projekt kommer inom kort”, meddelar SLU.
Här kan du följa deras arbete till havs!

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Du kanske även gillar detta