Annons
Tonfiskarna är här – och de låter sig även fångas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Storvilt på väg till båten för märkning! Foto: SLU
Tonfiskarna är här – och de låter sig även fångas

Det var många inblandade som drog en lättnadens suck under torsdagen. Årets tonfiskmärkning på Västkusten kunde rivstarta med både strålande väder och huggvilliga tonfiskar.

Totalt är det omkring 100 båtar från Sverige och Danmark som ska hjälpa forskarna att fånga och märka fiskar i det Skandinaviska Tonfiskprojektet. Årets äventyr stötte inledningsvis på motvind i form av blåst, men under torsdagen kunde karavanen av båtar ge sig ut i strålande väder. Och jodå – tonfisken var på plats, och många av dem huggvilliga. Totalt kunder 18 fiskar märkas, varav flera upp emot 300 kilo tunga, rapporterar SLU på sin Facebook.

Totalt kunde 18 tonfiskar märkas under torsdagen. Foto: SLU

De meddelar också att sändarna från fiskarna de märkte 2019 fortsätter att poppa upp till ytan enligt plan. Under torsdagen var tre stycken sändare programmerade att släppa från fiskarna, vilket alla tre också gjorde! 
”Tillsammans med Voice of the Ocean förbereder vi nu också sjösättning av autonoma yt- och undervattensfarkoster  som ska patrullera Skagerak för att spåra tonfisken. Mer om detta spännande projekt kommer inom kort”, meddelar SLU.
Här kan du följa deras arbete till havs!

Relaterad nyhet från din region
44 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Håll koll på vilka regler som gäller för torskfiske i Östersjön.
Bara två torskar per dag – kvoter omfattar fritidsfisket

Tidigare i veckan beslutade EU-ministrarna om fiskekvoterna för Östersjön nästa år. Det innebär också att reglerna för fritidsfisket efter torsk har fastställts.

De beslutade kvoterna innebär en bag-limit på fem torskar per fiskare och dag i västra Östersjön (område SD 22-24). Mellan 1 februari–31 mars i område SD 22-24 gäller en bag-limit på endast två torskar per fiskare och dag.
Fritidsfisket kommer med andra ord att regleras på samma sätt under 2021 som det gjordes under 2020.

Fritidsfiske av torsk i delområde 24 utanför 6 nautiska mil (NM) från baslinjen är förbjudet under 2021. Fiske av torsk är också förbjudet för fritidsfiskare i hela delområdet 25 och 26.
På Havs- och Vattenmyndighetens hemsida kan du läsa allt om vilka fiskeregler som gäller i respektive område.

Du kanske även gillar detta