Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Torsk, kolja och bleka fredas

Vi är många som väntar på att havsisen ska lägga sig. Gör den det får vi hålla koll på vilka arter som kommer upp - torsk, kolja och bleka är fredade från första januari. (Foto: Anders Nicander)

Första kvartalet är torsk, kolja och bleka fredade innanför trålgränsen i Skagerrak och Kattegatt. I Gullmarsfjorden införs vid årsskiftet förbud för allt annat fiske än fiske med krok och burar och torsk, kolja och bleka är fredade för alt fiske året om.
Även om det är få som trotsar storm och hällregn för att komma ut på kust- eller havsfiske just nu är det viktigt att de av oss som faktiskt gör det håller koll på fiskereglerna. Årets första månader är lekperiod för många fiskar och arter som torsk, kolja och bleka, som är i princip utrotade i våra kustvatten, behöver allt skydd de kan få. I Gullmarsfjordens skyddade vatten finns det en lite chans att fisken återhämtar sig nu när nät och trålar försvinner. Här finns en liten rest av kolja och så sent som förra vintern fångade fiskejournalens medarbetare Leif Krause en bleka på dryga tre kilo vid isfiske som riktats mot helt andra arter. Naturligtvis återutsattes den fisken omedelbart.
Mest uppseendeväckande när det gäller Gullmarsfjorden är den rika tillgången på småtorsk under sommaren och hösten 2011. Det lovar gott för framtiden.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta