Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Trollingförbud i fredningsområdena

Det fina havsöringfisket längs Västkusten fortsätter. Nu går fisken inte riktigt lika landnära längre och många bryter omedvetet mot fiskebestämmelserna när man släpar draget efter båten.
När vattnets värmts upp en aning jagar öringen över större områden. Då är det effektivt att ”trolla” fram mellan öar och skär. Men i de numera ganska omattande fredningsområden som finns i havet i Västra Götalands län är denna fiskeform förbjuden. För att kolla fredningsområden och fiskeregler i havet klicka HÄR. Välj sedan ”Fiskeregler i havet” i högra spalten. Här finns en PDF som kan laddas ner.
Anders Nicander

Trollingfiske är förbjudet på många platser längs Västkusten. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta