hammarhaj[/caption] " /> hammarhaj | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Tummen upp för hajrestrektioner
hammarhaj

– Mörkertalet för fångsterna är stort, då man bedömer att en stor andel av hajarna fiskas inom det illegala, icke-rapporterade och oreglerade fisket, säger Sofia Brockmark. (Foto: Rya Sato/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Fiskejournalen har tidigare rapporterat om regleringen av handeln med haj och de positiva reaktioner beslutet har medfört. Även Havs- och vattenmyndigheten (HaV) stämmer in i lovsången.
– Det var ett av de viktigaste besluten som togs på CITES-mötet i Bangkok. Dessa marina arter är utsatta för ett högt fisketryck, främst på grund av att fenorna har ett stort värde. Senaste åren har det skett en dramatisk nedgång i antal och utbredning av dessa arter, säger Sofia Brockmark, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Handeln med vit- och valhaj är reglerad sedan tidigare och nu ska även den internationella handeln med sill- och årfenshaj, tre arter av hammarhajar och släktet manta (djävulsrocka) regleras för att säkra arternas överlevnad.
Läs mer här.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta