Under tisdagen blev det ett stort räddningspådrag efter två män som saknades efter en fisketur. De hade inte setts till sedan morgonen, och trots en stor sökinsats så var de fortfarande försvunna på kvällen. " /> Två män saknas efter fisketur – befaras drunknade | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Glöm inte att testa isens hållbarhet innan du ger dig ut! Foto: Fredrik Lindh
Två män saknas efter fisketur – befaras drunknade

Under tisdagen blev det ett stort räddningspådrag efter två män som saknades efter en fisketur. De hade inte setts till sedan morgonen, och trots en stor sökinsats så var de fortfarande försvunna på kvällen.

Det handlar om två fiskare i 70-årsåldern som rapporterades saknade efter en fisketur på Umeälven, där de hade utgått från en plats i höjd med Skålboda, uppströms från Granö, enligt Västerbotten-Kuriren.

Både räddningstjänst, ambulans och polis, samt en räddningshelikopter från Sjöfartsverket deltog i sökandet. Vid klockan 16.25 på tisdagseftermiddagen tog polisen över ärendet, sedan räddningstjänsten och Sjöfartsverket sökt en timme utan framgång. Västerbotten-Kurirens reporter på plats berättade att man kunde se fotspår som går ut på isen, och som plötsligt försvinner.

Läs om fiskeäventyr från Västerbotten:

Kamraternas osannolika fisketur – drog två drömgäddor

Relaterad nyhet från din region
24 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta