Annons
Två nya salta rekord | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Holm
Nya bonitorekordet på 2 850 gram och 64 centimeter. Fångstman är Niklas Petersson som fångade den på skeddrag i Halland. Foto: Sportfiskarnas Storfiskregister
Två nya salta rekord

Sverige har fått två nya svenska rekord och precis som tidigare rekord den senaste tiden handlar det om arter från det salta vattnet. Nya rekord på bonito och blålånga har nu godkänts i Sportfiskarnas Storfiskregister.

Bonito är en snabbsimmande art som är vanlig på varmare breddgrader, men som under senaste åren gästat vår västkust och Niklas Petersson fick den 2 september kontakt med ett rekordexemplar vid Bua i Halland. Niklas fiskade spinn när den 2850 gram tunga och 64 centimeter långa boniton högg över hans skeddrag. Fångsten registrerades och har nu godkänts som nytt svenskt rekord.

– Efter att Sportfiskarna kontrollerat Niklas våg kunde rekordet godkännas. En härlig fisk som även är en delikat matfisk, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Blålånga på djupet
En annan rekordfångst – fast på desto djupare vatten – halade Peter Larsson den 13 augusti upp på den berömda positionen 10-gradar’n i Skagerrak. Han och Dan Lundqvist fiskade på 440 meters djup när det nappade på hans makrill som svävade tio meter över botten. Första tanken vid nappet var lubb, så det som senare visade sig i ytan blev en stor överraskning.

– Den var så groteskt stor så att jag egentligen inte ens tänkte aldrig ens tanken att det var en blålånga. Upp med den i båten under ett par glädjetjut och kramar, trots Covid-19-risken. En snabbare vägning visade mellan elva och strax över tolv kg. Vi fiskade vidare en stund, men bestämde oss för att slå följe med de andra båtarna hem för att kunna väga in en korrekt vikt, berättar Peter Larsson.

Blålångan mättes till 134 centimeter och vägdes senare på krönt våg till 11 400 kilo och har nu fastställts som nytt svenskt rekord. Det förra rekordet slogs med 1,15 kilo. Blålånga ska inte förväxlas med sin något större släkting långan.

Svenskt rekord blålånga
Peter Larsson med det nya rekordet på blålånga. Fisken mätte 134 centimeter med en omkrets om 58 centimeter och vägde 11 400 gram. Agnet var makrill. Foto: Sportfiskarnas Storfiskregister
Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta