Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Holm
Nya bonitorekordet på 2 850 gram och 64 centimeter. Fångstman är Niklas Petersson som fångade den på skeddrag i Halland. Foto: Sportfiskarnas Storfiskregister
Två nya salta rekord

Sverige har fått två nya svenska rekord och precis som tidigare rekord den senaste tiden handlar det om arter från det salta vattnet. Nya rekord på bonito och blålånga har nu godkänts i Sportfiskarnas Storfiskregister.

Bonito är en snabbsimmande art som är vanlig på varmare breddgrader, men som under senaste åren gästat vår västkust och Niklas Petersson fick den 2 september kontakt med ett rekordexemplar vid Bua i Halland. Niklas fiskade spinn när den 2850 gram tunga och 64 centimeter långa boniton högg över hans skeddrag. Fångsten registrerades och har nu godkänts som nytt svenskt rekord.

– Efter att Sportfiskarna kontrollerat Niklas våg kunde rekordet godkännas. En härlig fisk som även är en delikat matfisk, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Blålånga på djupet
En annan rekordfångst – fast på desto djupare vatten – halade Peter Larsson den 13 augusti upp på den berömda positionen 10-gradar’n i Skagerrak. Han och Dan Lundqvist fiskade på 440 meters djup när det nappade på hans makrill som svävade tio meter över botten. Första tanken vid nappet var lubb, så det som senare visade sig i ytan blev en stor överraskning.

– Den var så groteskt stor så att jag egentligen inte ens tänkte aldrig ens tanken att det var en blålånga. Upp med den i båten under ett par glädjetjut och kramar, trots Covid-19-risken. En snabbare vägning visade mellan elva och strax över tolv kg. Vi fiskade vidare en stund, men bestämde oss för att slå följe med de andra båtarna hem för att kunna väga in en korrekt vikt, berättar Peter Larsson.

Blålångan mättes till 134 centimeter och vägdes senare på krönt våg till 11 400 kilo och har nu fastställts som nytt svenskt rekord. Det förra rekordet slogs med 1,15 kilo. Blålånga ska inte förväxlas med sin något större släkting långan.

Svenskt rekord blålånga
Peter Larsson med det nya rekordet på blålånga. Fisken mätte 134 centimeter med en omkrets om 58 centimeter och vägde 11 400 gram. Agnet var makrill. Foto: Sportfiskarnas Storfiskregister
Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta