Två svenska rekord i november

Niclas Nilsson från Södra Sandby, som redan tagit ett svenskt rekord för arten karp, (Cyprinus carpio)fångade nu en ny rekordfisk! Fångsten skedde återigen i Tegelbruksdammarna, denna gång 25 november. (Fotograf/Källa Sportfiskarnas storfiskregister)

Under november sattes två nya svenska rekord: en ganska småvuxen art och en rejält storvuxen. Sportfiskarna gratulerar nu de båda rekordhållarna till den officiella titeln ”innehavare av svenskt sportfiskerekord”.

Hornsimpa

Den 3 november var Sportfiskarnas tidigare storfiskregistrerare Håkan Brugård, från Uppsala, ute på fisketur utanför Väddö och lyckades kroka ett par exemplar av den lilla arten hornsimpa. En av fiskarna vägdes till 404 gram, vilket överträffar den tidigare rekordnoteringen i svenska vatten. Hornsimpan var 30 centimeter lång och fångades och vägdes i enlighet med gällande regler. Vågen kontrollerades vid laboratorium och fångsten godkändes som nytt svenskt rekord.
– Hornsimpan är lite speciell. Den bottenlevande fisken finns faktiskt i både sött och bräckt vatten, vilket inte alla känner till. Håkans fisk var ingen slumpfångst, utan fångades med pirk och räka efter en medveten satsning i ett område där han tidigare fått hornsimpor, berättar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
Om Hornsimpan (Triglopsis quadricornis)
Arten lever både i sött och bräckt vatten. Den finns i några få sjöar och längs Ostkusten, ända upp till Norrbotten. Fisken är ganska småväxt och trivs bäst bottennära på ganska stora djup.

Karp

Karprekordet slås med täta mellanrum. Fiskarna kommer från samma vatten Tegelbruksdammarna i skånska Lomma. Den här gången är det dessutom den nuvarande rekordhållaren Niclas Nilsson från Södra Sandby som putsat sitt eget rekord.
– Trots att karpen för många mest är känd som en värmeälskande fisk har flera av landets idoga karpmetare stora framgångar långt in på höstkanten och även tidigt på våren, informerar Nicka Hellenberg från Sportfiskarna.
Sent på hösten, närmare bestämt den 25 november, var det när Niclas metade med boilie och krokade en gigantisk karp. Karpen visade sig vara en känd fisk, som tidigare varit rekord, men nu ätit upp sig ytterligare. Vikten fastställdes till 24 430 gram och längden till 98 cm. Fisken var 93 cm i omkrets.
Efter kontroll av såväl våg som fångstuppgifter kunde karpen godkännas till nytt svenskt rekord.
Båda rekordinnehavarna gratuleras av Sportfiskarna.
Om karpen (Cyprinus carpio)
Karpen är en av våra största sötvattensfiskar och en mycket uppskattad sportfisk i de svenska vatten där den planterats in.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret. Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 27 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...