twitterstorm för fiskbestånden Överfisket uppskattas kosta oss tre miljarder euro varje år i förlorade inkomster. Återhämtade bestånd kan däremot skapa mer än 100 000 jobb inom EU.[/caption] " /> Twitterstorm för fiskbestånden | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Twitterstorm för fiskbestånden
twitterstorm för fiskbestånden

Överfisket uppskattas kosta oss tre miljarder euro varje år i förlorade inkomster. Återhämtade bestånd kan däremot skapa mer än 100 000 jobb inom EU.

Europas fiske är i kris. Fiskeflottan är tre gånger större än vad fiskbestånden tål, och den 23 oktober ska EU-parlamentet besluta om våra skattepengar ska gå till ännu fler fartyg. Detta säger WWF och uppmanar samtidigt till ”twitterstorm” för att belysa problemet och påverka makthavare.
I dag saknar många fiskbestånd statistik om exempelvis storlek och hälsa, samtidigt som kontrollen av att fiskelagarna följs är bristfällig. Här behövs investeringar för att bestånden ska återhämta sig och för att få en ansvarsfull fiskeförvaltning utan svartfiske. Överfisket uppskattas, enligt WWF, kosta oss tre miljarder euro varje år i förlorade inkomster. Återhämtade bestånd kan däremot skapa mer än 100 000 jobb inom EU.

Vill du fortsätta betala för EUs överfiske med dina skattepengar?

Tack vare ett enormt engagemang från invånare i hela Europa kunde WWF förra året överlämna 150 000 namnunderskrifter för mer fisk i haven till EU-parlamentet. Detta bidrog till att EU antog nya lagar som kan få fiskbestånden att återhämta sig. Men detta är bara möjligt om EUs fiskefonder nu också investeras klokt. Den 23 oktober ska EU-parlamentet rösta om hur subventionerna (bidragen) till fiskesektorn ska fördelas. Resultatet kommer antingen att  stödja eller rasera omställningen mot hållbart fiske i Europa.

Uppmana politikerna i EU-parlamentet att rösta för investeringar i mer fisk, inte fler fartyg!
För att den vilda fisken ska få möjlighet att återhämta sig från överfiske är det avgörande att politikerna nu röstar mot subventioner till nya fiskefartyg. Vad som verkligen behövs är forskning om hur mycket fisk det finns under ytan – och bättre kontroller av att fiskelagarna följs.

Ditt stöd är viktigt! Så här kan du hjälpa till:
– Gå in på Votefish.org och skicka färdigformulerade tweets riktade till de politiker som är viktigast att påverka inför omröstningen.
– Retweeta WWF Sweden för att sprida den internationella kampanjen i Sverige.
– Twittra själva med hashtagen #OCT23.

 

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta