Twitterstorm för fiskbestånden

twitterstorm för fiskbestånden

Överfisket uppskattas kosta oss tre miljarder euro varje år i förlorade inkomster. Återhämtade bestånd kan däremot skapa mer än 100 000 jobb inom EU.

Europas fiske är i kris. Fiskeflottan är tre gånger större än vad fiskbestånden tål, och den 23 oktober ska EU-parlamentet besluta om våra skattepengar ska gå till ännu fler fartyg. Detta säger WWF och uppmanar samtidigt till ”twitterstorm” för att belysa problemet och påverka makthavare.
I dag saknar många fiskbestånd statistik om exempelvis storlek och hälsa, samtidigt som kontrollen av att fiskelagarna följs är bristfällig. Här behövs investeringar för att bestånden ska återhämta sig och för att få en ansvarsfull fiskeförvaltning utan svartfiske. Överfisket uppskattas, enligt WWF, kosta oss tre miljarder euro varje år i förlorade inkomster. Återhämtade bestånd kan däremot skapa mer än 100 000 jobb inom EU.

Vill du fortsätta betala för EUs överfiske med dina skattepengar?
Tack vare ett enormt engagemang från invånare i hela Europa kunde WWF förra året överlämna 150 000 namnunderskrifter för mer fisk i haven till EU-parlamentet. Detta bidrog till att EU antog nya lagar som kan få fiskbestånden att återhämta sig. Men detta är bara möjligt om EUs fiskefonder nu också investeras klokt. Den 23 oktober ska EU-parlamentet rösta om hur subventionerna (bidragen) till fiskesektorn ska fördelas. Resultatet kommer antingen att  stödja eller rasera omställningen mot hållbart fiske i Europa.

Uppmana politikerna i EU-parlamentet att rösta för investeringar i mer fisk, inte fler fartyg!
För att den vilda fisken ska få möjlighet att återhämta sig från överfiske är det avgörande att politikerna nu röstar mot subventioner till nya fiskefartyg. Vad som verkligen behövs är forskning om hur mycket fisk det finns under ytan – och bättre kontroller av att fiskelagarna följs.

Ditt stöd är viktigt! Så här kan du hjälpa till:
– Gå in på Votefish.org och skicka färdigformulerade tweets riktade till de politiker som är viktigast att påverka inför omröstningen.
– Retweeta WWF Sweden för att sprida den internationella kampanjen i Sverige.
– Twittra själva med hashtagen #OCT23.

 

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...