Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Unikt fiskfynd

En mycket märklig djuphavsfisk, som heter sillkung, har hittats i Bovallstrand. Förra gången den påträffandes i svenska vatten var 1879.
I dagens Göteborgs Posten kan man läsa om det fantastiska fyndet som lång och flöt in vid stranden utanför en sjöbod i Bovallstrand. Den här sillkungen var ”bara” 3,65 meter lång, men arten kan bli elva meter och är därmed världens längsta benfisk.
Namnet kommer av att fisken har röda fenstrålar på huvudet. Sillkungen har inga tänder utan suger i sig födan som består av kräftdjur, mollusker och småfisk. Havets hus i Lysekil har tagit hand om fyndet.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
20 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta