Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det finns hopp om att kunna spåra gifter utanför exempelvis industrier med hjälp av uppfinningen. Foto: Viktor Lysenko
Uppfinning ger hopp om att hitta tungmetaller i vatten

Fiskejournalen har i flera artiklar skrivit om de tiotusentals gifttunnorna längs den svenska ostkusten, och farhågorna om att de ska börja läcka. Nu lanseras en uppfinning som kanske kan hjälpa till att upptäcka både dem och andra miljöbomber.

Det har varit en lång och komplicerad process kring de 23 000 gifttunnorna som dumpades i havet på 1950- och 60-talet. Totalt kan det handla om 9 ton kvicksilver som riskerar att läcka ut om tunnorna vittrar sönder, med stor risk för att havslivet påverkas mycket negativt.
Ett företag har pekats ut som ansvarigt för dumpningen, och processen med att lokalisera tunnorna har påbörjats. Läs mer här.

Nu kommer en uppfinning som kanske kan hjälpa till om tunnorna skulle börja läcka, men även att lokalisera befintliga utsläpp. 30-åriga Siwen An, doktorand vid Institutionen för elektronikkonstruktion på Mittuniversitetet, har nämligen utvecklat en mätutrustning i Sundsvall för att upptäcka tungmetaller i havet i realtid.
Det handlar om röntgenteknik, och gifterna upptäcks direkt utan att behöva ta med vattenprover till labbet och mäta dem där.

– Det fanns liknande mätutrustningar som fungerade för att mäta sammansättningen i till exempel stenar. Men de fungerar inte i vatten. Huvudfokuset ligger på att hitta kvicksilver i fiberbankar i havet som finns där efter utsläpp från gamla pappersfabriker. Det är stora ytor och det underlättar att få svaren direkt, säger Siwen An till Sundsvalls Tidning som gjort ett reportage om uppfinningen.

Där säger Siwen An att det är ett år kvar på projektet, och att hon hoppas att den blir väldigt användbar när den är färdig. I december presenterade hon sina resultat vid miljökonferensen ”2020 International symposium on water, ecology and enviroment.”

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta