Just nu:
Annons

Nyheter

5 dagar sedan Sverige Anders Lundin
Det finns hopp om att kunna spåra gifter utanför exempelvis industrier med hjälp av uppfinningen. Foto: Viktor Lysenko
Uppfinning ger hopp om att hitta tungmetaller i vatten

Fiskejournalen har i flera artiklar skrivit om de tiotusentals gifttunnorna längs den svenska ostkusten, och farhågorna om att de ska börja läcka. Nu lanseras en uppfinning som kanske kan hjälpa till att upptäcka både dem och andra miljöbomber.

Det har varit en lång och komplicerad process kring de 23 000 gifttunnorna som dumpades i havet på 1950- och 60-talet. Totalt kan det handla om 9 ton kvicksilver som riskerar att läcka ut om tunnorna vittrar sönder, med stor risk för att havslivet påverkas mycket negativt.
Ett företag har pekats ut som ansvarigt för dumpningen, och processen med att lokalisera tunnorna har påbörjats. Läs mer här.

Nu kommer en uppfinning som kanske kan hjälpa till om tunnorna skulle börja läcka, men även att lokalisera befintliga utsläpp. 30-åriga Siwen An, doktorand vid Institutionen för elektronikkonstruktion på Mittuniversitetet, har nämligen utvecklat en mätutrustning i Sundsvall för att upptäcka tungmetaller i havet i realtid.
Det handlar om röntgenteknik, och gifterna upptäcks direkt utan att behöva ta med vattenprover till labbet och mäta dem där.

– Det fanns liknande mätutrustningar som fungerade för att mäta sammansättningen i till exempel stenar. Men de fungerar inte i vatten. Huvudfokuset ligger på att hitta kvicksilver i fiberbankar i havet som finns där efter utsläpp från gamla pappersfabriker. Det är stora ytor och det underlättar att få svaren direkt, säger Siwen An till Sundsvalls Tidning som gjort ett reportage om uppfinningen.

Där säger Siwen An att det är ett år kvar på projektet, och att hon hoppas att den blir väldigt användbar när den är färdig. I december presenterade hon sina resultat vid miljökonferensen ”2020 International symposium on water, ecology and enviroment.”

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta