Norska miljövänner är i uppror. Anledningen är att den norska regeringen godkänt att Nussir-gruvan får dumpa 30 miljoner ton gruvavfall i den fiskrika Repparfjorden. " /> Upprorsstämning: Får dumpa gruvavfall i laxfjord | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Beslutet från den norska regeringen väckte starka protester. Foto: Från Natur Og Ungdom/Facebook
Upprorsstämning: Får dumpa gruvavfall i laxfjord

Norska miljövänner är i uppror. Anledningen är att den norska regeringen godkänt att Nussir-gruvan får dumpa 30 miljoner ton gruvavfall i den fiskrika Repparfjorden.

Det var 29 november som den norska regeringen meddelade sitt beslut. De går därmed emot rådet från bland annat norska Havsforskningsinstitutet, och tillåter dumpning i Repparfjorden som har status som nationell laxfjord.

30 miljoner ton avfall motsvarar 17 lastbilar i timmen, dygnet runt, i 15 år.

”Regeringen dumpar sin sista rest av miljötrovärdighet i fjorden”. Det menar föreningen Natur og ungdom efter beskedet.

– Den här gruvan kommer bli katastrofal för livet i Repparfjord och rennäringen i området. Solberg-regeringen visar noll respekt för samernas rättigheter. Det senaste året har Solberg försökt att utmåla sig och sin regering till förkämpar för havet, men här visar statsministern att hon ännu en gång bara kan leverera tomma ord och döda fjordar, sa Gaute Eiterjord, ordförande i Natur og Ungdom.

Över 4 500 personer har meddelat att de kan tänka sig att kedja fast sig för att stoppa koppargruvans dumpning i fjorden, så det lär finnas anledning att återkomma med rapportering i ärendet.

Läs även om nya fiskeregler:

https://www.fiskejournalen.se/fisket-kring-stockholm-kan-stramas-at-redan-till-varen/

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta