Hur fungerar fisken syn? Hur fungerar fisken syn? Missa inte Fiskejournalen nummer 12 – där hittar du svaret.[/caption] " /> Ur fiskens synvinkel | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ur fiskens synvinkel
Hur fungerar fisken syn?

Hur fungerar fisken syn? Missa inte Fiskejournalen nummer 12 – där hittar du svaret.

Kan fisken se dig då du närmar dig stranden med spöet i hand? I Fiskejournalen nummer 12 reder vi ut hur fiskar ser på tillvaron.
Hur fungerar egentligen fiskarnas syn – och hur kan du använda kunskapen för att förbättra ditt fiske? I senaste Fiskejournalen får du följa med på biologen Kasper Ramkjær på upptäcktsfärd under ytan och se världen ur fiskens ögon.
Kolla in senaste numret här.
Missa inte heller chansen att få tidningen direkt hem i brevlådan.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta