[/caption] " /> Urstark gädda gav medlemskap i 100-klubben | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Urstark gädda gav medlemskap i 100-klubben

Mattias Granberg är ny medlem i 100-klubben

Mattias Granberg från Timmernabben, mellan Kalmar och Oskarshamn, styrde kosan söderut för att prova fisket i Karlskrona skärgård. Ett resa han säkert inte ångrar då han återvände hem med ett medlemskap i 100-klubben och en handfull minnesvärda gäddupplevelser.
Fisket startade trögt när Mattias Granberg och hans fiskekompisar provade lyckan i Karlskrona skärgård.
– Vi var ganska trötta och sega när vi kastar av en lång vasskant, då högg det plötsligt, säger Mattias.
Han känner redan vid mothugget att det är en gädda av större format som fattat tycke för hans Buster Jerk i färgen pike. Efter fem-tio minuter ser de fisken för första gången. När de gör sig redo att håva gäddan gör den en raketrusning mot vassen och de beslutar sig för att backa ut båten och lägga ankar.
– Jag kämpar för att få ut gäddan mot öppet vatten och hon kämpar lika mycket mot vassen.
Efter en tuff fajt landar äntligen fisken i håven och flyttas till gäddsäcken.
De åkte in till land för att vägda, mäta och knäppa av en bild innan den kampvilliga gäddan fick simma tillbaks.
Vågen visade 8730 gram och måttbandet 111 centimeter.
Eftersom detta är Mattias första anmälda och godkända gädda över 100 centimeter får han ett bete som CWC och gratis medlemskap i 100-klubben. Vill du också bli medlem? Läs reglerna här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta