[/caption] " /> Urstark gädda gav medlemskap i 100-klubben | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Urstark gädda gav medlemskap i 100-klubben

Mattias Granberg är ny medlem i 100-klubben

Mattias Granberg från Timmernabben, mellan Kalmar och Oskarshamn, styrde kosan söderut för att prova fisket i Karlskrona skärgård. Ett resa han säkert inte ångrar då han återvände hem med ett medlemskap i 100-klubben och en handfull minnesvärda gäddupplevelser.
Fisket startade trögt när Mattias Granberg och hans fiskekompisar provade lyckan i Karlskrona skärgård.
– Vi var ganska trötta och sega när vi kastar av en lång vasskant, då högg det plötsligt, säger Mattias.
Han känner redan vid mothugget att det är en gädda av större format som fattat tycke för hans Buster Jerk i färgen pike. Efter fem-tio minuter ser de fisken för första gången. När de gör sig redo att håva gäddan gör den en raketrusning mot vassen och de beslutar sig för att backa ut båten och lägga ankar.
– Jag kämpar för att få ut gäddan mot öppet vatten och hon kämpar lika mycket mot vassen.
Efter en tuff fajt landar äntligen fisken i håven och flyttas till gäddsäcken.
De åkte in till land för att vägda, mäta och knäppa av en bild innan den kampvilliga gäddan fick simma tillbaks.
Vågen visade 8730 gram och måttbandet 111 centimeter.
Eftersom detta är Mattias första anmälda och godkända gädda över 100 centimeter får han ett bete som CWC och gratis medlemskap i 100-klubben. Vill du också bli medlem? Läs reglerna här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta