Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Utkastförbud inte tillräckligt

I går kom ett mycket glädjande besked om att så kallat utkast kommer att förbjudas i Skagerrak. Men precis som miljöorganisationen Greenpeace skriver i en kommentar till till beslutet är utkast bara en del av en problematiken.
Som vi rapporterade tidigare i dag kommer utkast vara förbjudet i Skagerrak i framtiden. Utkast innebär att fisk som är för liten eller av ”fel” sort dupas död över bord av yrkesfiskarna. Utkast har varit praxis inom EU:s och Sveriges fiskeflotta och kritiken mot detta vansinne har varit stark.
För att haven ska ha en chans att återhämta sig måste utkastförbudet här i norr  följas av förbud i alla vatten där EU:s fiskeflotta fiskar. Men viktigast av allt är att vi hittar alternativ till bottentrålningen som är den mest destruktiva fångstmetod människan någonsin använt. Inte nog med att den utrotar fisken världen över, den förstör också fiskens livsmiljöer och dödar växter och djur i en omfattning som vi aldrig skulle acceptera om det var på land. Enligt Greenpeace skapar trålningen dessutom tio gånger så mycket bifångst som fasta redskap.

Alla vet att vi behöver ett sunt och livskraftigt yrkesfiske, men de allra flesta förstår också att vi inte kan använda fiskemetoder som bara för död och förintelse till havet.
För att läsa Greenpeace pressmeddelande klicka HÄR
Anders Nicander
fiskepolitik, utkast, trålning, trålfiske, Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
32 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta