Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Utkastförbud inte tillräckligt

I går kom ett mycket glädjande besked om att så kallat utkast kommer att förbjudas i Skagerrak. Men precis som miljöorganisationen Greenpeace skriver i en kommentar till till beslutet är utkast bara en del av en problematiken.
Som vi rapporterade tidigare i dag kommer utkast vara förbjudet i Skagerrak i framtiden. Utkast innebär att fisk som är för liten eller av ”fel” sort dupas död över bord av yrkesfiskarna. Utkast har varit praxis inom EU:s och Sveriges fiskeflotta och kritiken mot detta vansinne har varit stark.
För att haven ska ha en chans att återhämta sig måste utkastförbudet här i norr  följas av förbud i alla vatten där EU:s fiskeflotta fiskar. Men viktigast av allt är att vi hittar alternativ till bottentrålningen som är den mest destruktiva fångstmetod människan någonsin använt. Inte nog med att den utrotar fisken världen över, den förstör också fiskens livsmiljöer och dödar växter och djur i en omfattning som vi aldrig skulle acceptera om det var på land. Enligt Greenpeace skapar trålningen dessutom tio gånger så mycket bifångst som fasta redskap.

Alla vet att vi behöver ett sunt och livskraftigt yrkesfiske, men de allra flesta förstår också att vi inte kan använda fiskemetoder som bara för död och förintelse till havet.
För att läsa Greenpeace pressmeddelande klicka HÄR
Anders Nicander
fiskepolitik, utkast, trålning, trålfiske, Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta