Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Utmärkt 100-klubbare

Andreas Vård studerar vid Sportfiskeakademin, hjälper Karlstad universitet och fångar dessutom stora gäddor.

Andreas Vård kombinerade fiske med att hjälpa Karlstads universitet att märka gäddor. Resultatet blev en utmärkt gädda på 120 centimeter och medlemskap i 100-klubben.
Andreas Vård var en av eleverna från Sportfiskeakademin i Forshaga som hjälpte Karlstads universitet att märka gäddor i Klarälven. Då högg en rejält stor gädda.
– Vi hade ingen våg och inget måttband, som tur var kunde två klasskamrater från sportfiskeakademin komma till undsättning, berättar Andreas i sin anmälan.
De konstaterade 12,6 kilo och 120 centimeter innan gäddan fick simma tillbaks till Klarälven.
Då detta var Andreas första anmälan till 100-klubben blir han belönad med en vobbler från CWC.
Läs mer om 100-klubben här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta