[/caption] " /> Utriven damm gynnar kustfisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Utriven damm gynnar kustfisk

Åbotten täcks av id- och mörtrom, en snäcka har fått rom på skalet. (Foto: Micael Söderman)

I höstas åtgärdade Sportfiskarna ett vandringshinder i en å på Gotland. Dammen som stoppade fisken revs ut och ersattes av stentrösklar som fisken nu kan passera.
Ån som vi tidigare skrivit om visade sig heta Stavgardsån, inte Bandlundsån som vi då felaktigt kallade den!  Oavsett vad ån heter är den nu en långt bättre miljö för leksugna fiskar från Östersjön.
Nu har lekfisken börjat stiga i vattendraget och nyligen observerades rikligt med abborre, gädda, mört och id uppströms det gamla hindret. Den relativt enkla åtgärden har därmed öppnat upp långa strömsträckor för id och mört att leka på samt en damm på cirka 0,7 hektar för abborre och gädda att leka i. Delar av botten i Stavgardsån var nu helt täckt av id- och mörtrom.

Sträckorna uppströms dammen utgör dessutom tillsynes optimala habitat för flodnejonöga, så det ska bli mycket intressant att se om arten i framtiden börjar leka i ån.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta