[/caption] " /> Utriven damm gynnar kustfisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Utriven damm gynnar kustfisk

Åbotten täcks av id- och mörtrom, en snäcka har fått rom på skalet. (Foto: Micael Söderman)

I höstas åtgärdade Sportfiskarna ett vandringshinder i en å på Gotland. Dammen som stoppade fisken revs ut och ersattes av stentrösklar som fisken nu kan passera.
Ån som vi tidigare skrivit om visade sig heta Stavgardsån, inte Bandlundsån som vi då felaktigt kallade den!  Oavsett vad ån heter är den nu en långt bättre miljö för leksugna fiskar från Östersjön.
Nu har lekfisken börjat stiga i vattendraget och nyligen observerades rikligt med abborre, gädda, mört och id uppströms det gamla hindret. Den relativt enkla åtgärden har därmed öppnat upp långa strömsträckor för id och mört att leka på samt en damm på cirka 0,7 hektar för abborre och gädda att leka i. Delar av botten i Stavgardsån var nu helt täckt av id- och mörtrom.

Sträckorna uppströms dammen utgör dessutom tillsynes optimala habitat för flodnejonöga, så det ska bli mycket intressant att se om arten i framtiden börjar leka i ån.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta