Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige nicander
Utrotningskrig på stormakrill

På unika stormakrilltillhåll i Paternosterakipelagen väst Marstrand slåss yrkesfiskarna om att fånga, vad som kan vara, ett unikt bestånd av stormakrill – för att skaffa agn till sina hummertinor!
–       För några år sedan kunde vi få ett tiotal makrillar över kilot vid varje tur. 1,2 kilo var en vanlig vikt, säger fiskekompisen när han visar mig det ”hemliga” stormakrillstället.
Sedan började yrkesfikare från två olika orter Tjörn tävla om vem som först kunde lägga sina garn och spärra av stället. Från det att de första makrillarna anländer på senvåren till hösten ligger garnen där och på direkt fråga om varför man fiskar så intensivt just där ska en av yrkesfiskarna uppgett att ”vi behöver makrill till våra hummertinor”.

När nu Fiskeriverket kommer att ersättas av en myndighet med ansvar för havsmiljön får vi hoppas att den mentalitet som fått råda inom delar av yrkesfiskarkåren kommer att bekämpas. Med havsmiljön i fokus finns det inget utrymme för – de allra lägsta former av mänskligt beteende –  som fått styra hur vi behandlat havet hittills.

Stormakrill - allemansfisk och förträfflig sportfisk eller hummeragn? (Foto: Andsers Nicander)

Stormakrill - allemansfisk och förträfflig sportfisk eller hummeragn? (Foto: Andsers Nicander)

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfisket och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta