Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Utsättning hotar faunan

Massiva utsättningar av fåglar och fiskar hotar den naturliga faunan och utarmar naturen. Det menar populationsgenetikern Anna Palmé som doktorerat vid Stockholms universitet.
I sin avhandling framför Palmé att hundratusentals fåglar och miljontals fiskar planteras ut i den svenska naturen varje år. Det sker för att gynna möjligheterna till jakt och fiske, men medaljens baksida är att främmande gener sprids, vilket kan leda till minskad biologiskt mångfald.
Anna Palmé har granskat DNA från en rad olika arter, på olika platser och funnit stora skillnader mellan olika populationer. När djur planteras ut i en främmande miljö kan det innebära utarmning av den naturliga populationen och genetisk likriktning.
Palmé efterlyser en striktare lagstiftning för utplantering. Hon menar att lagstiftarna inte förstått att det finns en nivå under arten.
Svenne Andersson

Miljontals öringar planteras årligen ut i svenska vatten, vilket kan vara ett hot mot de lokala stammarna. (Foto: Anders Nicander)


Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta