Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Våldsamt ryck i Meterligan

Med fem gäddor fångade under en het fiskevecka i början av juli rycker 100-klubbsveteranen David Jansson direkt upp till tredjeplatsen i Meterligan!
David Jansson från Enskededalen är en av de allra flitigaste att anmäla till 100-klubben. När vi registrerat de senaste fem gäddorna hittar vi hans namn på inte mindre än 50 (!) ställen i registret. Imponerande.
David hade gott flyt under sommarfisket i början av juli. Några gäddor strax över meter kompletterades med ett par riktiga finingar – en på 111 centimeter och så en riktigt bjässe på hela 117 centimeter. Den senare var för övrigt nytt personligt gäddrekord för gäddmästaren David som har hundratals storgäddor i sin fångstjournal.
När vi lägger de fem gäddorna till de sex som David anmält tidigare i år finner vi att han klättrat till tredje plats i Meterligan, där han bara har fjolårsmästaren Niclas Andersson och suveräne Jarmo Kuisma före sig i statistiken.
Svenne Andersson

David med den fina 117-centimetaren från Mälaren som betydde nytt personligt längdrekord.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta