Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Våldsamt ryck i Meterligan

Med fem gäddor fångade under en het fiskevecka i början av juli rycker 100-klubbsveteranen David Jansson direkt upp till tredjeplatsen i Meterligan!
David Jansson från Enskededalen är en av de allra flitigaste att anmäla till 100-klubben. När vi registrerat de senaste fem gäddorna hittar vi hans namn på inte mindre än 50 (!) ställen i registret. Imponerande.
David hade gott flyt under sommarfisket i början av juli. Några gäddor strax över meter kompletterades med ett par riktiga finingar – en på 111 centimeter och så en riktigt bjässe på hela 117 centimeter. Den senare var för övrigt nytt personligt gäddrekord för gäddmästaren David som har hundratals storgäddor i sin fångstjournal.
När vi lägger de fem gäddorna till de sex som David anmält tidigare i år finner vi att han klättrat till tredje plats i Meterligan, där han bara har fjolårsmästaren Niclas Andersson och suveräne Jarmo Kuisma före sig i statistiken.
Svenne Andersson

David med den fina 117-centimetaren från Mälaren som betydde nytt personligt längdrekord.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta