”Problemet är känt, det är lösningarna också. Nya spelregler är på plats. Nu är det bara att gasa!” säger Dima Litvinov från Greenpeace. (Foto: Pierre Gleizes / Greenpeace) ”Problemet är känt, det är lösningarna också. Nya spelregler är på plats. Nu är det bara att gasa!” säger Dima Litvinov från Greenpeace. (Foto: Pierre Gleizes / Greenpeace)[/caption] " /> Välkommen till nya jobbet, fiskeriministern! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Välkommen till nya jobbet, fiskeriministern!
”Problemet är känt, det är lösningarna också. Nya spelregler är på plats. Nu är det bara att gasa!” säger Dima Litvinov från Greenpeace. (Foto: Pierre Gleizes / Greenpeace)

”Problemet är känt, det är lösningarna också. Nya spelregler är på plats. Nu är det bara att gasa!” säger Dima Litvinov från Greenpeace. (Foto: Pierre Gleizes / Greenpeace)

Dima Litvinov, ansvarig för för havs- och fiskefrågor på Greenpeace, hälsar nya fiskeriministern Sven-Erik Bucht i ett välskrivet och tänkvärt blogginlägg.
Litvinov skriver bland annat: ” Havets miljö- och fiskebestånd har under de senaste decennierna drabbats väldigt hårt av ett alldeles för stort och destruktivt industriell fiske. Men nu finns möjlighet till förändring, genom ett nytt europeisk regelverk. Frågan är, kommer den nytillsatta svenska fiskeriministern Sven-Erik Bucht att ta tillfället i akt?”
I blogginlägget listar Litvinov även fyra brådskande förändringar som man hoppas regeringen ska genomföra.
Läs hela bloggen här.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta