Vandrarmusslan kan spridas i hela Göta kanal

Vandramusslan är mycket vass vilket gör att den stör bad- och friluftsliv. Den kan sätta igen vattenintag, skada slussar och kanaler och skapa kraftig påväxt på båtar.

Vandramusslan är mycket vass vilket gör att den stör bad- och friluftsliv. Den kan sätta igen vattenintag, skada slussar och kanaler och skapa kraftig påväxt på båtar.

En ny studie visar att det är stor risk att den främmande och invasiva arten vandrarmussla nu sprider sig vidare i Göta kanalsystemet.
– Larvproduktionen nedströms är betydligt högre än vad vi räknat med. Med tanke på den livliga båttrafiken i Göta kanal finns idag inget som hindrar musslorna från att etablera sig på fler ställen, säger Jakob Bergengren, utredare på HaV.
Förra sommaren hittades stora mängder vandrarmussla i sjöarna Glan och Roxen i Östergötland.
Vandrarmusslan är triangelformad och upp till fyra centimeter stor, den lever i sötvatten men kan även förekomma i bräckt vatten. Unga individer har ett tydligt zick-zackmönster och den kallas därför ibland även zebramussla. På äldre individer blir mönstret otydligare. Ursprungligen kommer den från området kring Kaspiska havet och dök upp i Sverige första gången på 1920-talet i Mälaren dit den förmodligen kommit med fraktbåtar. 2012 dök den upp i inre Bråviken utanför Norrköping.
Vandrarmusslan är en för Sverige främmande art som hotar att slå ut inhemska arter av exempelvis stormusslor.
– Arten växer snabbt och i täta bestånd, med upp till 10 000 individer per kvadratmeter. Musslan sitter fast på hårda underlag som sten, träkonstruktioner och på andra musselarter, säger Jakob Bergengren, utredare på enheten för miljöövervakning på HaV.
Vandramusslan är mycket vass vilket gör att den stör bad- och friluftsliv. Den kan sätta igen vattenintag, skada slussar och kanaler och skapa kraftig påväxt på båtar. Ursprungliga musselarter riskerar att bli helt överväxta av invaderande vandrarmusslor.
Under sensommaren 2013 gjordes en inventering längs hela Göta kanal mellan Östersjön och Vänern samt i Kinda kanal i Östergötland. Totalt togs vattenprover från 14 platser i Motala ströms avrinningsområde för att undersöka mängden larver.
– Nedströms sjön Roxen, det vill säga i kanalfåran nedströms slussen i Norsholm, i Motala ström vid Kimsta och i Norrköping hittades stora mängder larver av vandrarmussla, upp till 70 000 larver per kubikmeter vatten. Det är väldigt hög täthet, säger Jakob Bergengren.
– I östra delen av Göta kanalsystemet är vandrarmusslan nu etablerad och då kan man inte bli av med den. Istället gäller det att se till att den inte sprids vidare.
Exempelvis ska man undvika att flytta båtar mellan olika vatten eller att tömma ballastvatten från en sjö till en annan. I anslutning till Motala ström finns exempelvis flera fina sjöar där vattenkemin är sådan att vandrarmusslan kan trivas och snabbt sprida sig.
Havs- och vattenmyndigheten har det administrativa och sammanhållande ansvaret för arbetet med främmande, invasiva arter i vattenmiljön.
– För oss är det viktigt att få en så heltäckande bild som möjligt av spridningen och hoppas under sommaren få in tips från allmänheten om nya fynd av vandrarmusslan. Ju mer kunskap vi har desto lättare blir det för oss att lägga upp en plan över hur vi ska vidare med exempelvis informationsspridning, säger Jakob Bergengren.
Några enkla råd för att minska risken för spridning är:
– Rengör båtbotten noga innan du flyttar den till ett nytt vatten.
– Töm ut allt vatten ur båten eller kanoten.
– Torka fiskeredskap fullständigt innan de flyttas.
– Rapportera fynd.

Här kan du läsa rapporten ”Inventering av vandrarmusslans larver i Göta kanal”.

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...