Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Vanvettigt med röding

Från Wildwaterguiden Johan Abelsson kommer en rapport om fantastiskt rödingfiske på Vättern.
–       Det finns vanvettigt med röding i Vättern just nu, säger Johan. Vi får fisk i alla storlekar och många är stora, blanka fiskar i perfekt kondition.
Enligt experterna är det en bit kvar tills Vätterns unika rödingbestånd återhämtat sig helt. Men de fiskevårdsåtgärder, med bland annat fredningsområden, som Fiskeriverket genomfört har haft en starkt positiv effekt. Det viktigaste är dock att yrkesfisket efter röding minskat drastiskt.
Johan Abelsson berättar att kalla vintrar är bra för vätterrödingen och att man ofta har rekordår de år då vintern varit ovanligt kall. Något annat spännande som Johan berättar är att rödingen som fångas spyr upp stora mängder spigg. Många har tidigare hävdat att vätterrödingen inte äter spigg.

På väg mot rödingäventyret. (Foto: Fredrik E Laaksonen)

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta