På Sportfiskemässans stora scen kommer "Lubomir "Lubbe" Pytel tillsammans med Magnus Böklin och Jesper Björk Rengbrandt från Klara Vatten berätta om mekanismerna bakom den intressanta fiskevårdsåtgärden reduktionsfiske, och varför rovfiskbeståndet är så viktigt för den ekologiska balansen i ett vatten. " /> Varför är ett stark rovfiskbestånd viktigt för våra sjöar? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Mathias Arnham
Varför är rovfiskarna viktiga för ett vatten? Vad är reduktionsfiske och hur funkar det rent praktiskt? Svaren får du som besöker Sportfiskemässan.
Varför är ett stark rovfiskbestånd viktigt för våra sjöar?

På Sportfiskemässans stora scen kommer ”Lubomir ”Lubbe” Pytel tillsammans med Magnus Böklin och Jesper Björk Rengbrandt från Klara Vatten berätta om mekanismerna bakom den intressanta fiskevårdsåtgärden reduktionsfiske, och varför rovfiskbeståndet är så viktigt för den ekologiska balansen i ett vatten.

Kanske har du hört talas om ”reduktionsfiske”, alltså att man fiskar bort delar av en överrepresenterad art i försök att återfå en ekologisk balans i en sjö. Gänget bakom Klara Vatten har tagit detta till en helt ny nivå, tack vare deras egen passion för sportfiske och en samlad förståelse och kunskap om den biologiska kedjan som utgör en balanserad sjö.

…varför rovfiskbeståndet är så viktigt för den ekologiska balansen i ett vatten.

– Klara vatten som består av Magnus Böklin och Jesper Björk Rengbrandt bedriver reduktionsfiske för att förbättra sjöar och vattendrag. Tillsammans med mig  så kommer vi på Stora scenen berätta om hur ett ekosystem under ytan fungerar, vad som händer när det inte fungerar och framförallt rovfiskarnas viktiga roll i det hela, avslöjar Lubbe.

Lubbe har både gjort film och skrivit artiklar om reduktionsfiske och har genom åren skaffat sig en bredare kunskap i ämnet. Se filmen här nedan för att få en inblick i fiskevårdsarbetet.
Annars är du varmt välkommen och ta plats i en av stolarna framför Stora scenen, Sportfiskemässan, Elmia lördagen den 30 mars klockan 16:00 eller söndagen den 31 mars klockan 10:30.

 

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta