" /> Världens läskigaste fiskparasit? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Fisk som får en tungätande lus i minne blir aldrig sig lik. Bild: NOVA
Världens läskigaste fiskparasit?

Här kommer ett kort porträtt av ett blodsugande kräftdjur som säkert kan ge rysningar. Cymothoa exigua har en särskild aptit för fiskars tungor, som efter angreppet lossnar och ersätts av den objudna gästen.

Parasiter är aldrig roliga att utsättas för, men vissas närvaro är mer påtagliga än andras.
Fiskar som får in ett exemplar av Cymothoa exigua i munnen blir exempelvis aldrig mer sig lika. Kort efter tungbitarens intrång kommer den att växa och övergå till att bli hona. Den nu blodtörstiga honlusen greppar tag om fiskens tunga och suger ut allt blod. Tungan lossnar och parasitens klolika ben förankras djupt i den kvarvarande muskelstumpen – och vips så har fisken fått ”en ny tunga”.
Problemet är bara att den nya versionen har en stor aptit för både blod och kroppsvätskor.

Bild: NOVA

Läs mer här.

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta