Den lilla anonyma fisken visar sig vara världens vanligaste ryggradsdjur. (Foto: Wikimedia Commons) Den lilla anonyma fisken visar sig vara världens vanligaste ryggradsdjur. (Foto: Wikimedia Commons)[/caption] " /> Världens vanligaste fisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Världens vanligaste fisk
Den lilla anonyma fisken visar sig vara världens vanligaste ryggradsdjur. (Foto: Wikimedia Commons)

Den lilla anonyma fisken visar sig vara världens vanligaste ryggradsdjur. (Foto: Wikimedia Commons)

Vet du vilken fisk som är talrikast i väldens vatten? Det är en självlysande anonym art i släktet Cyclothone. De lever på 200-900 meters djup och blir fem-tio centimeter långa.
Fiskarten är inte bara den vanligaste fisken, utan hamnar även i topp bland övriga ryggradsdjur. Forskare har tidigare uppskattat att de här fiskarna är mycket vanliga, att deras sammantagna biomassa är lika stor som världens alla andra fiskars biomassa tillsammans. Nu visar resultat från ekolodsundersökningar att det finns tio gånger mer Cyclothone-fiskar än tidigare uppskattningar.
Thomas Axenrot är forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och han tror upptäckten är viktig.
– Det här skulle kunna vara ett steg på vägen att förstå det här ekosystemet bättre än man hittills har kunnat göra, säger han till sr.se.
Klicka här för att lyssna på ett radioinslag om upptäckten.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta