Varning för lömska isar – följ dessa råd innan fisketuren

Glöm inte att testa isens hållbarhet innan du ger dig ut! Under måndagen inträffade ytterligare en olycka i Västerbotten.

Olyckan har redan varit framme denna vinter, tyvärr med dödlig utgång i flera fall. Det handlar om svaga och lömska isar, och Svenska Livräddningssällskapet går nu ut med både varningar och tips till sportfiskare och annat isfolk.

Den milda vintern har inneburit att isarna uteblivit helt på många håll, men från Dalarna och norrut ligger fortfarande isarna tjocka inom flera områden. I exempelvis Jämtland är det metertjocka isar i vissa älv-vikar, till många pimpelfiskares glädje. Dock är isarna ovanligt lömska, både på grund av den milda vintern och höga vattenflöden. Det har kommit flera rapporter om skotrar som gått genom isen, i några fall med dödlig utgång.

Svenska Livräddningssällskapet uppmanar nu folk att vara extra försiktiga:

”Den senaste veckans tragiska isolyckor påminner oss om riskerna med is som är på upphällningen. Vårens isar kräver särskild uppmärksamhet. Nu står solen högt och värmer isen på djupet. En is som är hård och stabil på morgonen, efter en kall natt, kan frampå dagen värmas upp och snabbt förvandlas till en obärig sörja”, skriver de i ett pressmeddelande.

* På våren gäller inte de vanliga tumreglerna om hur tjock isen bör vara för att vara säker. En värmepåverkad våris kan vara ”hur tjock som helst” utan att för den skull vara bärig. Går man igenom på en sådan is är det mycket svårt att ta sig upp utan hjälp. Isdubbar gör ingen nytta, det går inte att få fäste i sörjan.

* Tidiga morgnar, efter kalla nätter, är säkrast men isen förlorar i bärighet allteftersom solen stiger. Rätt kunskap, sällskap och utrustning är ännu viktigare på vårisar. Man måste kunna läsa av skiftningar i isen, hela tiden prova dess bärighet med en ispik eller annat redskap och går man igenom är det viktigt att det finns sällskap som kan hjälpa till med en räddningslina.

* Flythjälp i form av flytoverall, flytväst eller en ryggsäck med vattentätt packat ombyte är nödvändigt.

Ytterligare information finns på www.issäkerhet.se

Läs om denna storgädda som fångades under ismete:

Gammelgäddan bjöd Theo på en daladans

Publicerad: 05 April 2020
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik: