[/caption] " /> Värre än befarat | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Värre än befarat

Det kommer att ta lång tid innan stränderna är återställda. (Foto: Anders Nicander)

Oljekatastrofen på Västkusten är den värsta på många år. Det kommer att ta månader att sanera stränder och klippor från olja och det kommer att ta årtionden innan oljan är borta helt.
Fiskejournalen tog sig, med hjälp av räddningstjänsten på Tjörn, ut till en av de värst drabbade platserna. Skärgårdsidyllen hade svarta kanter och oljelukten låg tung.
Insatserna för att så snabbt och effektivt som möjligt få upp oljan och sanera stränderna är imponerande. Enligt internationella experter som vi talat med är Sverige bland de länder som kommit längst när det gäller oljesanering. Hittills har över 200 000 liter olja tagits upp och det kan finnas så mycket som 100 000 liter kvar.
På kort sikt är det främst sjöfågeln som drabbas. Får en fågel olja på fjädrarna kommer den slutligen att frysa ihjäl. Vilka konsekvenser oljan får för ekosystemet i stort är det ingen som riktigt vet. Att det påverkar alla som vistas vid de yttersta skären är dock ett faktum.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta