[/caption] " /> Värre regleringar skadar miljön i Ångermanälven | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Värre regleringar skadar miljön

– Det finns massor av gamla vattendomar i Sverige som är hundra år gamla och som inte lever upp till de ekologiska krav man kan ställa, säger Christer Borg till SVT.

Regleringen av Ångermanälven kan knappast vara mer onaturlig och skapar ekologisk katastrof. Läget har förvärrats sedan 2007, samtidigt som Sverige ska inför vattendirektivet som syftar åt andra hållet, vattnets ekologiska status ska egentligen förbättras. Det menar Älvräddarnas ordförande Christer Borg.
I ett examensarbete från Umeå Universitet har Jani Ahonen undersökt hur regleringen för vattenkraften ser ut i Ångermanälven. Hela åtta kraftstationer har undersökts och jämförts med de naturliga flöden som Ångermanälven skulle haft om den inte varit reglerad. Timdata från flera år har analyserats i programvara från USA, där forskningen och åtgärderna för att lindra vattenkraftens påverkan på miljön kommit längre än i Sverige. Jämfört med modellfloden Connecticut River i USA som också är reglerad för vattenkraft är Ångermanälven ett värstingexempel.
Värst är det med de så kallade ”nolltappningarna”, då kraftbolagen helt enkelt stänger av kraftverken och inte släpper förbi något vatten alls.

Ekosystemen drabbas extremt hårt av detta, eftersom det inte finns vare sig fiskar eller andra organismer som är skapta för att leva halva dygnet i strömmande vatten och halva i en konstgjord insjö.
– Det är märkligt att kraftbolagen gör ont värre i de reglerade älvarna samtidigt som vi ska förbättra enligt EU, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation.
Borg hoppas nu att den vattenverksamhetsutredning som pågår fram till sista maj 2014 ska kunna komma till rätta med problemen den juridiska vägen.
– Kraftbolagen säger att de arbetar med att förbättra miljön, åtminstone när de träffar politiker och Havs- och vattenmyndigheten. Verkligheten visar något helt annat, i Ångermanälven har antalet förödande nolltappningar ökat med en faktor 2,6-3,1 sedan 2007, mitt i myndigheternas arbete med att förbättra vattenkvalitén i Sverige. Uppenbarligen har de som representerar bolagen på dialogmöten med myndigheter och motstående intressen ingen kontakt med de som sköter vattenkraften, eller så ljuger de helt enkelt, säger Christer Borg.
Rapporten är framtagen med stöd av WWF och i ett samarbete mellan Umeå Universitet och Älvräddarnas Samorganisation.
Se inslag i SVT Mittnytt här nedan.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta