Värre regleringar skadar miljön

– Det finns massor av gamla vattendomar i Sverige som är hundra år gamla och som inte lever upp till de ekologiska krav man kan ställa, säger Christer Borg till SVT.

Regleringen av Ångermanälven kan knappast vara mer onaturlig och skapar ekologisk katastrof. Läget har förvärrats sedan 2007, samtidigt som Sverige ska inför vattendirektivet som syftar åt andra hållet, vattnets ekologiska status ska egentligen förbättras. Det menar Älvräddarnas ordförande Christer Borg.
I ett examensarbete från Umeå Universitet har Jani Ahonen undersökt hur regleringen för vattenkraften ser ut i Ångermanälven. Hela åtta kraftstationer har undersökts och jämförts med de naturliga flöden som Ångermanälven skulle haft om den inte varit reglerad. Timdata från flera år har analyserats i programvara från USA, där forskningen och åtgärderna för att lindra vattenkraftens påverkan på miljön kommit längre än i Sverige. Jämfört med modellfloden Connecticut River i USA som också är reglerad för vattenkraft är Ångermanälven ett värstingexempel.
Värst är det med de så kallade ”nolltappningarna”, då kraftbolagen helt enkelt stänger av kraftverken och inte släpper förbi något vatten alls.
Ekosystemen drabbas extremt hårt av detta, eftersom det inte finns vare sig fiskar eller andra organismer som är skapta för att leva halva dygnet i strömmande vatten och halva i en konstgjord insjö.
– Det är märkligt att kraftbolagen gör ont värre i de reglerade älvarna samtidigt som vi ska förbättra enligt EU, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation.
Borg hoppas nu att den vattenverksamhetsutredning som pågår fram till sista maj 2014 ska kunna komma till rätta med problemen den juridiska vägen.
– Kraftbolagen säger att de arbetar med att förbättra miljön, åtminstone när de träffar politiker och Havs- och vattenmyndigheten. Verkligheten visar något helt annat, i Ångermanälven har antalet förödande nolltappningar ökat med en faktor 2,6-3,1 sedan 2007, mitt i myndigheternas arbete med att förbättra vattenkvalitén i Sverige. Uppenbarligen har de som representerar bolagen på dialogmöten med myndigheter och motstående intressen ingen kontakt med de som sköter vattenkraften, eller så ljuger de helt enkelt, säger Christer Borg.
Rapporten är framtagen med stöd av WWF och i ett samarbete mellan Umeå Universitet och Älvräddarnas Samorganisation.
Se inslag i SVT Mittnytt här nedan.

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...