Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Det var i Svartån som sportfiskare fick den makabra fångsten.
Västerås vill värna vattenmiljöer

Västerås stad och Mälarenergi har skickat in en ansökan om EU-bidrag för åtgärder som ska leda till en friskare och mer levande Mälaren.
Åtgärderna är flera och ska bidra till bättre vattenkvalitet i Västeråsfjärden samt skapa möjligheter för fisk och fauna att vandra i Svartån. Övergripande handlar åtgärderna i ansökan om att minska övergödningen från jordbruket, att anpassa samhället för att bättre klara av klimatförändringar och att skapa fria vandringsvägar för fisk.
– Om ansökan går igenom ska vi se till så att Mälarens över 30 fiskarter ska ha möjlighet att vandra upp till sina naturliga lekområden i Svartån, något som idag inte är möjligt. Andra åtgärder handlar bland annat om att rena dagvatten som innehåller föroreningar och att överlag se till att mindre mängder föroreningar och näringsämnen hamnar i Mälaren, säger Susanna Hansen, vattensamordnare, Västerås stad.
Totalt är det åtgärder för cirka 220 miljoner kronor som ansökan gäller, varav 100 miljoner kan sökas från EU. Dessa kommer sedan fördelas till de olika organisationerna. I september kommer beslutet om ansökan får stöd eller inte.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta