Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Vattenkraft krymper fisk

Enligt en studie av forskare vid Uppsala universitet som Sveriges Radio tagit del av, är majoriteten av rödingarna i kraftverksmagasin svältfödda. (Foto: Svanthe Harström)

Fiskbestånden i anslutning till vattenkraftverk i Norrland återhämtar sig inte med tiden. Fiskarna blir istället mindre och färre till antalet ju längre tiden går. Detta rapporterar Sveriges Radio i dag.
Forskare vid Uppsala universitet har följt rödingens utveckling i 70 år på ett antal platser i anslutning till kraftverksdammar i norra Sverige. Sedan fördämningarna byggdes har genomsnittsvikten minskat kontinuerligt. Enligt Sveriges Radio visar en studie från universitetet att det finns ett tydligt samband med vattenkraft.

– Fisken förlorar i kondition och i storlek efter vattenreglering, det har man känt till ända sedan 50-talet, men vad man inte kände till var att denna process fortsätter hela tiden utan ände, säger en av forskarna till Sveriges Radio.
Enligt studien är den största anledningen näringsbrist. Man konstaterar att detta är en naturlig konsekvens när vattennivån höjs och sänks i den omfattning som ofta är fallet. Den art som blivit mest lidande är röding, men man ser även effekten på öring och lake.
Här kan du lyssna på radioinslaget.
Fler notiser om vattenkraft hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta