Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det simmar stora laxar i Vättern. Här ett exemplar på 12,3 kilo som Joakim Nilsson fångade förra vintern. Foto: Urban Lindberg
Vätterns viktiga trend – mycket lax fångas igen

Det populära sportfisket efter lax i Vättern har haft en grundstötning de senaste säsongerna. Nu kommer det dock glädjande fångstrapporter igen – och även en uppmaning om att vara extra försiktiga med beståndet.

Vättern är ett av landets mest populära fiskevatten, där höstens laxfiske är en av säsongens höjdpunkter. Det handlar dock inte om ett vilt laxbestånd, utan de aktuella fiskarna hämtas från Vänern.
Sedan 2015 sker utsättningarna i Sportfiskarnas regi, och enligt utsättningstillståndet ska det sättas ut 20 000 lax årligen i Vättern. Åtgärden är en kompensation för bortfallet av den nedströmslekande öringstammen som slogs ut av vattenkraften.

”Väldigt glädjande”

Enligt Sportfiskarnas personal i Jönköping så har dock fångsterna vid såväl trolling som landfiske varit sparsamma de senaste säsongerna. Tanken har också väckts om att utsättningarna kanske varit misslyckade eller att laxen på annat sätt påverkats negativt i sjön. Nu kommer dock ett efterlängtad trendbrott.
– Under hösten 2020 har vi fått in många fångstrapporter både från trolling- och landfiskare som fångat lax mellan 40–70 cm. Väldigt glädjande och vi får hoppas att det håller i sig. Vi vill uppmana alla som fiskar lax att vara försiktiga vid fångst av fisk under minimåttet och att återutsättning görs så fort och skonsamt som möjligt, säger Mattias Larsson biolog vid Sportfiskarnas regionkontor i Jönköping.

Här kan du läsa mer på Sportfiskarnas hemsida.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta