Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Växthusgaser från vattenkraft

Nej, vattenkraften är inte alls koldioxidneutral. Vattenkraften bidrar med en ansenlig mängd växthusgaser visar en internationell studie, publicerad i Nature Geosience.
Ett av vattenkraftslobbyns vanligaste argument, att vattenkraften skulle vara koldioxidneutral och inte bidra till den globala uppvärmningen, är ren lögn. Det visar en internationell studie med forskare från bland annat Uppsala Universitet. Det handlar om det hittills största forskningsprojektet i ämnet vattenkraft och växthusgaser.
Genom nedbrytning av stora mängder organiskt material i områden som översvämmas av kraftverksdammar frigörs både koldioxid och metan till atmosfären. Omfattningen av utsläppen är ännu dåligt kända. En siffra som nämns i rapporten är att vattenkraftverken motsvarar fyra procent av vattendragets totala produktion.
– Det finns fortfarande betydande osäkerhet kring siffrorna, speciellt när det gäller tropiska områden. Flödena av metan, som är en betydligt mer kraftfull växthusgas än koldioxid, är speciellt svåra att mäta och kräver ytterligare studier, säger professor Lars Tranvik, Uppsala universitet.

Den mängd vatten som hålls kvar i kraftverksdammar i världen motsvarar en höjning av världshaven med tre centimeter, eller hela Kaspiska Havet om man så vill.
Morgan Fihn

Vattenkraften är inte miljövänlig och den är inte heller koldioxidneutral. Vad ska vattenkraftlobbyn nu hitta på?

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta