Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Växthusgaser från vattenkraft

Nej, vattenkraften är inte alls koldioxidneutral. Vattenkraften bidrar med en ansenlig mängd växthusgaser visar en internationell studie, publicerad i Nature Geosience.
Ett av vattenkraftslobbyns vanligaste argument, att vattenkraften skulle vara koldioxidneutral och inte bidra till den globala uppvärmningen, är ren lögn. Det visar en internationell studie med forskare från bland annat Uppsala Universitet. Det handlar om det hittills största forskningsprojektet i ämnet vattenkraft och växthusgaser.
Genom nedbrytning av stora mängder organiskt material i områden som översvämmas av kraftverksdammar frigörs både koldioxid och metan till atmosfären. Omfattningen av utsläppen är ännu dåligt kända. En siffra som nämns i rapporten är att vattenkraftverken motsvarar fyra procent av vattendragets totala produktion.
– Det finns fortfarande betydande osäkerhet kring siffrorna, speciellt när det gäller tropiska områden. Flödena av metan, som är en betydligt mer kraftfull växthusgas än koldioxid, är speciellt svåra att mäta och kräver ytterligare studier, säger professor Lars Tranvik, Uppsala universitet.

Den mängd vatten som hålls kvar i kraftverksdammar i världen motsvarar en höjning av världshaven med tre centimeter, eller hela Kaspiska Havet om man så vill.
Morgan Fihn

Vattenkraften är inte miljövänlig och den är inte heller koldioxidneutral. Vad ska vattenkraftlobbyn nu hitta på?

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta