Växthusgaser från vattenkraft

Nej, vattenkraften är inte alls koldioxidneutral. Vattenkraften bidrar med en ansenlig mängd växthusgaser visar en internationell studie, publicerad i Nature Geosience.
Ett av vattenkraftslobbyns vanligaste argument, att vattenkraften skulle vara koldioxidneutral och inte bidra till den globala uppvärmningen, är ren lögn. Det visar en internationell studie med forskare från bland annat Uppsala Universitet. Det handlar om det hittills största forskningsprojektet i ämnet vattenkraft och växthusgaser.
Genom nedbrytning av stora mängder organiskt material i områden som översvämmas av kraftverksdammar frigörs både koldioxid och metan till atmosfären. Omfattningen av utsläppen är ännu dåligt kända. En siffra som nämns i rapporten är att vattenkraftverken motsvarar fyra procent av vattendragets totala produktion.
– Det finns fortfarande betydande osäkerhet kring siffrorna, speciellt när det gäller tropiska områden. Flödena av metan, som är en betydligt mer kraftfull växthusgas än koldioxid, är speciellt svåra att mäta och kräver ytterligare studier, säger professor Lars Tranvik, Uppsala universitet.
Den mängd vatten som hålls kvar i kraftverksdammar i världen motsvarar en höjning av världshaven med tre centimeter, eller hela Kaspiska Havet om man så vill.
Morgan Fihn

Vattenkraften är inte miljövänlig och den är inte heller koldioxidneutral. Vad ska vattenkraftlobbyn nu hitta på?

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...