" /> Vetenskapligt stöd för danskt release-tackel | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Jens Bursell uppfann de första release-tacklen för gädda 2007. Nu har han vetenskapligt stöd för att hans tackel ger fler fiskar, kortare avkrokningstid och mindre skador. Bild: Fisk & Fri
Vetenskapligt stöd för danskt release-tackel

Fisk & Fris chefredaktör Jens Bursell har i över tio år utvecklat release-tackel som ska ge fler landade fiskar och färre krokskador. Nu har hans tackel undersökts vetenskapligt och funktionaliteten får tummen upp!

Att mixtra med egna tackel kan vara både roligt och utvecklande. Målet är ofta att få fler lyckade mothugg utan att fisken tar skada.
Jens Bursells releasetackel har nu vetenskapligt stöd för att det uppnår just detta. I studien har 768 brackvattensgäddor ingått och resultatet visade att Jens release-tackel med små trekrokar gav 85 procent lyckade landningar för både hård- och mjukbeten. Motsvarande siffra för samma beten med fasta och större trekrokar var 45 procent. Dessutom gav release-tacklet kortare avkrokningstid, mindre kroksår och färre blödningar.

Resultaten stöds av ytterligare data som Jens og hans testfiskare har samlat in genom åren. Samma signifikanta mönster kunde även ses för 800 insjögäddor, 4000 havsöringar och 700 regnbågar.

Illustration: Carsten Madsen

Blir du sugen på att testa?
Här visar Jens hur du gör ett release-tackel!

Läs den vetenskapliga studien här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta